Under tisdagen direktsände SVT Nyheter Skåne en debatt mellan regionpolitikerna. Foto: SVT
Val 2018

Politikernas lösning på skånska tågstrulet – snabbussar

Publicerad

Efter sommarens tågstrul kallar de skånska politikerna situationen för ohållbar. I väntan på en utbyggd järnväg är de överens om att den bästa lösningen går på fyra hjul.

En av de hetare frågorna under SVT:s direktsända valdebatt om Region Skåne blev den skånska kollektivtrafiken. Samtliga partier var överens om att den nuvarande situationen är ohållbar och hade förvånansvärt liknande förslag på att lösa den.

– Vi föreslår att man ska sätta in snabbussar mellan till exempel Kristianstad-Hässleholm och Kristianstad-Malmö för att avlasta järnvägen. Bekymret är att järnvägen är överfull och vi kan inte få in fler tåg, säger Gilbert Tribo, gruppledare för L i Region Skåne.

”Kapaciteten är full”

Han fick medhåll av Miljöpartiets Mätta Ivarsson.

– Jag håller helt med. Kapaciteten är full på de spår som finns idag och vi måste bygga en ny järnväg. Men det finns också väldigt mycket att göra på bussfronten. I stora delar av Skåne har vi inte järnväg och då är prioriterad framkomlighet för bussar något vi måste satsa på, säger hon.

Även Moderaterna är för en ökad satsning på busstrafiken, om än med något annorlunda medel.

– Så länge vi inte har fler mötesspår och dubbelspår så måste vi förlita oss på bussarna. Bland annat så driver Sverigedemokraterna  och Alliansen att vi ska bygga ut våra vägar. Bland annat trefilig motorväg mellan Helsingborg och Vellinge, då hade vi kunnat få plats med regionbussar, säger Carl Johan Sonesson, regionråd för Moderaterna i Region Skåne.

”Utveckla regionbussarna”

Vänsterpartiets gruppledare Sara Svensson ville se även se en ökad satsning på den regionala busstrafiken.

– Vi behöver utveckla regionbussarna. Väldigt mycket under de senaste fyra åren har handlat om att göra det så snabbt som möjligt från de största städerna. Där tycker vi i Vänsterpartiet att oavsett var man bor i regionen ska man kunna åka på ett bra sätt.

Socialdemokraterna anger i sitt valmanifest att de vill bygga ut den skånska kollektivtrafiken med regionala superbussar.
– Vi satsar på åtta regionala superbusslinjer på de stråk som är högst belastade och det kommer att ge våra resenärer, inte minst pendlarna, snabbare, punktligare och bekvämare resor. Vi ska också bygga ut busstrafiken i städerna, med fyra nya expressbusslinjer i Malmö och två i Helsingborg, säger Henrik Fritzon (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet