Hör bollebygdsbornas åsikter om byggplanerna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Politisk strid om Bollebygds ”växtvärk”

Publicerad
Bollebygds komun växer så det knakar. Men frågan om var någonstans man ska växa har lett till en stor politisk strid i kommunen. Frågan ser ut att kunna bli den som avgör valet.

Kulla, strax väster om Bollebygds stadskärna är välkänt i området för sin vackra dalgång och vidsträckta vy. Därför är det kanske inte konstigt att det blivit politisk strid om förslaget att exploatera området för byggande.

Idag finns det mycket lite bebyggelse, och i kommunens egen översiktsplan – som beskriver hur olika områden i kommunen får bebyggas – så står det att jordbruksmarken ska värnas och inte bebyggas.

Trots det har kommunen tagit fram ett planprogram för området och börjat skissa på var en ny skola skulle kunna komma att placeras. I förlängningen öppnar man också för att bygga bostäder och annat på området.

Bråttom få till ny skola

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Rosholm (S), har motiverat planerna med att det är bråttom för kommunen att få fart på byggandet – framförallt av en ny skola – men också av bostäder, eftersom Bollebygd växer så mycket.

– Jag håller med om att jordbruksmarken är viktig, men den måste också ställas mot andra intressen. I det här fallet så har vi vägt de olika intressena mot varandra och funnit att vi gör ett undantag, och att man ska bebygga den här delen.

Varför är det värt att göra det här undantaget?

– För att marken fungerar väldigt bra för bostäder och är billig att bebygga eftersom den är slät och fin. Den kommer nära vårt kommande resecentrum, och den anknyter väldigt bra till centrala Bollebygd.

Bollebygdsbon: Förstör åkermarken för alltid

De politiska motståndarna har istället föreslagit att det går att bygga i Varpås, öster om stadskärnan, och däri står nu striden.

Se politikernas olika argument för och emot att bebygga Kulla.

Området det råder oenighet kring. Foto: SVT

Debatten har väckt både reaktioner och motreaktioner från Bollebygdsborna. Hör dem i klippet ovan.

SVT rapporterade · Var borde det byggas eller inte byggas i din kommun?

10.59
Bygg en riktig bad och sim-anläggning i Öckerö kommun!
12.08
Utmed Tappströmskanalen med gångstråk o bryggor för alla. Och undvik skogsmark vilket vi behöver ha kvar.
12.08
ny bro i Sunne NU..
12.09
I Härryda kommun bör det inte byggas alls, då RV 40 håller på att korka igen samt att vi fortfarande har en kollektivtrafik av 1950 tals snitt vilken dessutom skall trängas med all annan trafik. Nu när boråsbanan skjutits fram till tidigast 2029 bör även bostadsbyggandet pausas. I sammanhanget bör även beaktas att köer och restider sannolikt kommer att bli etter värre när västlänksbygget drar igång på allvar. Inte bara för biltrafik, utan även våra "expressbussar"(göteborgshumor). Så mer bostäder=mer trafik=mer köer=mer utsläpp undanbedes.
12.09
En skola, med undervisning om ett enda väsentligt ämne som saknas i folkets medvetande. Ämnet är att tänka, att tänka logisk och därmed rätt.
Inte många som kan detta vilket syns tydligt när man exempelvis vecklar ut en dags tidning och får detta bekräftat i svart o vitt.
12.14
Är det lönt att ha önskemål till kommunen?
Det blir ju ändå bara avslag när det önskas nåt till landsbygden...


16.09
Motorbana i Alingsås mer centralt. Nu ör det bara massa bollsport överallt.. men inget för motorintresserade ungdomar.
16.47
Håller med Peter 57. Infrastrukturen håller inte på RV 40. Med tanke på att man skall till flyget, så kan det vara totalstopp på motorvägen. Bygg ut gamla Rv 40 som en säkerhetsventil samt bygg länken Rv40 - E20- E6. Lindome till Rv40 samt Rv40 till Lerum. Lämplig anslutning vid flygplatsmotet. Idag skall all trafik gå via Kallebäck.
18.22
Bygg ut E20 till motorväg! Katastrof, 2+1 vägar är värdelösa..
19.16
Rinnaområdet skulle ju passa utmärkt för byggnation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet