Hör bollebygdsbornas åsikter om byggplanerna. Foto: SVT

Politisk strid om Bollebygds ”växtvärk”

Publicerad

Bollebygds komun växer så det knakar. Men frågan om var någonstans man ska växa har lett till en stor politisk strid i kommunen. Frågan ser ut att kunna bli den som avgör valet.

Kulla, strax väster om Bollebygds stadskärna är välkänt i området för sin vackra dalgång och vidsträckta vy. Därför är det kanske inte konstigt att det blivit politisk strid om förslaget att exploatera området för byggande.

Idag finns det mycket lite bebyggelse, och i kommunens egen översiktsplan – som beskriver hur olika områden i kommunen får bebyggas – så står det att jordbruksmarken ska värnas och inte bebyggas.

Val 2018 Väst

Trots det har kommunen tagit fram ett planprogram för området och börjat skissa på var en ny skola skulle kunna komma att placeras. I förlängningen öppnar man också för att bygga bostäder och annat på området.

Bråttom få till ny skola

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Rosholm (S), har motiverat planerna med att det är bråttom för kommunen att få fart på byggandet – framförallt av en ny skola – men också av bostäder, eftersom Bollebygd växer så mycket.

– Jag håller med om att jordbruksmarken är viktig, men den måste också ställas mot andra intressen. I det här fallet så har vi vägt de olika intressena mot varandra och funnit att vi gör ett undantag, och att man ska bebygga den här delen.

Varför är det värt att göra det här undantaget?

– För att marken fungerar väldigt bra för bostäder och är billig att bebygga eftersom den är slät och fin. Den kommer nära vårt kommande resecentrum, och den anknyter väldigt bra till centrala Bollebygd.

Bollebygdsbon: Förstör åkermarken för alltid

De politiska motståndarna har istället föreslagit att det går att bygga i Varpås, öster om stadskärnan, och däri står nu striden.

Se politikernas olika argument för och emot att bebygga Kulla.

Debatten har väckt både reaktioner och motreaktioner från Bollebygdsborna. Hör dem i klippet ovan.

Området det råder oenighet kring. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet