Foto: Christine Olsson/TT/Lars Bredenberg

”Pride är inte politiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundsordföranden i Öppna Moderaterna håller inte med Sverigedemokraterna i Härryda om att prideflaggor skulle ha någon vänsterpolitisk koppling.
– Då är det lika politiskt att hänga upp Härryda-flaggan.

Fredrik Saweståhl (M) är förbundsordförande för Öppna Moderater, Moderaternas hbt-förbund. Han tycker till skillnad från Sverigedemokraterna i Härryda inte att prideflaggor eller andra pridesymboler har någon koppling till vänsterblocket.

– Pride är en brokig samling människor, utan koppling till någon politisk rörelse. Och prideflaggan symboliserar alla människors lika värde, säger han.

Öppen rörelse

Fredrik Saweståhl påpekar att Pridefestivalerna i Sverige i de allra flesta fall anordnas av ideella organisationer, och att det finns lika mycket kritik mot att Pride är för kapitalistiskt och borgerligt, som att det skulle vara vänstervridet.

– Det finns de som kritiserar Pride för att vara ett kommersiellt jippo. De vill återta Pride och gå runt i svarta huvor. De har lika lite med Pride att göra som extremhögern, säger Fredrik Saweståhl.

Enligt honom är grundtanken med Pride att politik inte ska blandas in.

– Pride är en bred, öppen rörelse där man kan vara opolitisk, liberal, konservativ eller vänster.

Politiskt att hänga upp Härrydaflaggor

Sverigedemokraterna fick under fredagen Härryda kommun att plocka bort prideflaggor och andra pridesymboler på Mölnlycke bibliotek, som är en plats för förtidsröstning, med argumentet att de utgör politisk propaganda.

– Det handlar inte om cencur. Det finns en politisk koppling till prideflaggor, och då ska de inte vara i en vallokal, sa Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda.

Men Fredrik Saweståhl håller inte med om detta.

– Det är en märklig slutsats. Då är det lika politiskt att hänga upp Härryda-flaggan för där styr Moderaterna just nu. Eller Sverigeflaggan, för den kan få folk att dra politiska associationer, beroende på vem man frågar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet