Frida Wengberg är programledare i dagens debatt om primärvården. Foto: SVT.
Val 2018

Primärvården i fokus i debatt – ställ din fråga här

Publicerad

Idag möts Liselotte Olsson (V) och Ewa-May Karlsson (C) i en debatt där primärvården är i fokus. Hur ska man lösa personalbristen? Vi sänder debatten direkt här på hemsidan.

Alla partier är överens om att länets primärvård måste bli bättre. Frågan är hur?

Inför valet i höst säger alla partier i landstingsfullmäktige att primärvården, alltså hälsocentraler och sjukstugor, är viktig och att det är något man vill prioritera kommande mandatperiod.

Ställ din fråga i vår chatt

Men det finns stora utmaningar, bland annat personalbristen som leder till dyra stafettlösningar på många håll i länet.

– Den stora utmaningen är att vi inte har fått tag på fasta läkare som gjort att vi inte kunnat jobba fullt ut som vi vill i primärvården, säger Peter Olofsson (S) landstingsråd. 

I tisdagens valduell möts vänsterpartiets Liselotte Olsson och centerpartiets Ewa-May Karlsson för att diskutera hur primärvården ska se ut och hur man ska kunna få tag på tillräckligt med personal.

Ställ din fråga i vår livechatt redan nu.

SVT rapporterade · Debatt om primärvården - ställ dina frågor

Länets primärvård måste bli bättre, det är alla partier ense om inför valet. Det man inte är överens om är vad primärvården ska göra och hur man ska lösa personalbristen.
Vänsterpartiets Liselotte Olsson och centerpartiets Ewa-May Karlsson möts i en valduell idag klockan 13.00. Ställ din fråga till politikerna! 
 
 
11.20
Jag bytte vårdcentral lämnade in en ansökan fick en tid 1 vecka senare. När jag kom tillbaka på min bokade tid så var jag inte registrerad för dom glömt det så jag fick betala 300kr istället för 100 kr som är det normala får det verkligen gå till så här när det är dom som gort bort sig.
12.47
Nu är Ewa-May Karlsson och Liselotte Olsson på plats och förbereder sig inför debatten.
Nu är Ewa-May Karlsson och Liselotte Olsson på plats och förbereder sig inför debatten.
12.51
Varför ska man välja vårdcentral? Det vore mycket bättre om man kunde välja en distriktsläkare som man får en chans att lära känna.
12.53
Alla är på plats. Nu kör vi strax igång med debatten!
Alla är på plats. Nu kör vi strax igång med debatten!
13.01
Kommer antalet allmänläkare att öka eller minska?
Liselotte Olsson (V): - Det vi kan säga är att allmänläkare kommer att behövas. Antalet behöver ökas och jag hoppas att vi kommer att klara av det. Det handlar om utbildning och att vara en intressant arbetsgivare. Men vi måste få fler allmänläkare för att klara primärvården. 
Ewa-Maj Karlsson (C): - Allmänläkare är specialister på hela kroppen och det är specialister som vi verkligen behöver. Vi måste höja statusen på allmänläkare. 
13.01
Att alltid få sitta och vänta på att bli uppringd när man behöver prata med en sköterska är ingen höjdare. När jag ringer vill jag prata med en människa, inte en elektronisk röst.
Här tyckte politikerna att man ska kunna boka själv på internet, för att slippa i telefonkö och liknande. Men Liselotte Olsson tyckte också att det var viktigt att dom som vill och behöver prata med en verklig personer faktiskt får göra det. 
13.02
Nu är vi igång! Fortsätt ställa frågor här!
13.04
- Vi behöver personal. Det råder stor brist i hela Sverige. dessutom måste vi organisera vården på rätt sätt. Vi måste klara av att möte det behov som finns, säger Liselott Olsson (V).
13.05
- I södra Lappland klarar vårdcentralerna av 7 av 10 patienter. Så ser det inte ut i Umeå och Skellefteå, säger Ewa-May Karlsson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet