Deppigt på Socialdemokraternas valvaka i Umeå.

S backar – oklart hur Umeå ska styras

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna backar med över sex procent i Umeå, men är fortfarande största parti med bred marginal. Men hur kommunen ska styras är en öppen affär.

Trots raset siktar dock kommunalrådet Hans Lindberg på att köra vidare. Men valresultatet pekar på att S måste söka samarbete med ytterligare ett parti utöver Miljöpartiet för att driva sin politik ytterligare en mandatperiod.

– Vi är det största partiet och vi måste ta hand om de väljare som röstat på oss. Vi måste hitta en konstruktiv lösning på regeringsbildningen i kommunen.

Kommer ni fortsätta ensamma som ni gjort?

– Det har varit ett framgångsrikt sätt att jobba, men vi får invänta resultaten och se vilka vi ska jobba med.

Moderaterna mot rikstrenden

I skuggan av Socialdemokraternas ras ökar Vänsterpartiet med tre procent och Centern med över fyra. Sett till trenden i riket gör Sverigedemokraterna ett svagt val och får inte mer än 5,3 procent, en ökning med runt två procent.

Moderaterna i Umeå trotsar rikstrenden åt andra hållet och ökar något.

– Vi är mycket nöjda med det. Det vanliga är att vi följer rikstrenden. Går Moderaterna ner i riket går vi också ner, men nu gör vi inte det, säger kommunalrådet Anders Ågren.

Socialdemokraterna backar kraftigt, vad tänker du kring Umeås styre?

– Det är en intressant fråga, men inget vi kan besvara i kväll. Nu får vi föra diskussioner över de närmaste veckorna när vi vet hur mandaten landat.

Fi faller ur

Feministiskt initiativ klarar inte den nya treprocentsspärren till fullmäktige och faller ur medan Arbetarpartiet och KD klarar sig.

Vid 04.30 var 66 av 67 valdistrikt i Umeå räknade.

Här hittar du valresultatet för Umeå och länets övriga kommuner.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - kommunvalet

Mer i ämnet