Rektorn Micael Emihl förklarar varför han gick över budgeten. Foto: SVT

Rektorn drog över budgeten för elevernas bästa

Uppdaterad
Publicerad

När Micael Emihl blev rektor på Torups skola i Hylte införde han flerlärarsystem i klassrummen. Han går över budgeten och menar att pengar aldrig får stå i vägen för elevernas undervisning.

Det var år 2016 som Micael Emihl tillrädde som rektor på Torups skola. Han ville se fler behöriga lärare i klassrummen samtidigt. Sagt och gjort infördes tvålärarsystem på lågstadiet och trelärarsystem på mellanstadiet ett år senare. Han överskrider budget med en och en halv tjänst.

– Skollagen går över kommunallagen. Eleverna ska få det de har rätt till. Jag kan ju i slutändan inte gå och säga att vi inte pengar till det. Det är inget argument som håller, berättar Micael Emihl.

Val 2018 – #dinröst

Höjda måluppfyllelser

Han tror att tillvägagångssättet är lönsamt eftersom det skapar elever som når målen.

Efter föregående läsår har det redan visat sig att måluppfyllelserna höjts, trots att skolan tagit emot fler nyanlända elever.

Det har hittills inte uppstått några konflikter bland personalen eller med kommunen i frågan. Från politiskt håll stänger man inte dörren för att flera rektorer följer Micaels Emihls exempel.

Politiker kan inte ge löfte

– Även andra skolor skulle kunna införa samma system om det är önskvärt på skolan. Men där handlar det också om att de ska få tag på behörig personal för att det ska vara genomförbart, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden på Hylte kommun.

Men om så blir fallet är inget som hon kan lova i nuläget. Det är ett beslut som måste fattas i nämnden.

Det råder brist på behöriga lärare i Hylte kommun. Men på Torups skola har nästan alla lärarlegitimation och det finns flera behöriga sökande till varje tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet