Annicka Engblom (M), Helène Björklund (S) och Magnus Manhammar (S). Foto: SVT

Riksdagsrösterna räknade – de tar plats i riksdagen

Publicerad

Magnus Manhammar (S), Annicka Engblom (M) och nykomlingen Heléne Björklund (S) är de tre Blekingepolitiker som får en plats i riksdagen. Det står klart efter att sluträkningen av riksdagsrösterna nu är klar. Sverigedemokraternas två platser tillsätts troligen inte av politiker från länet.

Blekinge har fem riksdagsplatser och efter att länets 100 distrikt på torsdagen var räknade står det klart att Socialdemokraterna får två platser, Sverigedemokraterna två och Moderaterna en plats.

Förutom Jimmie Åkesson (SD) var det den nyinvalda riksdagskandidaten Heléne Björklund (S) i Sölvesborg som fick flest personkryss i årets val. Hon fick 2232 röster och fick därmed 6,8 procent av partiets röster i länet.

– Det är rätt omtumlande faktiskt. Jag förstod att jag hade goda chanser att kom in men hade inte räknat att så många skulle sätta ett kryss så jag blev rätt så rörd, säger Heléne Björklund.

”Känns utmanande”

Heléne Björklund ska nu byta ut kommunpolitiken mot riksdagspolitik.

– I dag börjar det kännas på riktigt. Politiken och det parlamentariska läget gör att det känns utmanande, säger hon.

Karlskronapolitikern Magnus Manhammar (S) fick 1741 röster följt av Malin Norfall (S) från Ronneby med 619 kryss. Men eftersom Socialdemokraterna tappade ett mandat till förmån för Sverigedemokraterna är det Manhammar som får platsen.

Den förra riksdagspolitikern från Karlshamn Susanne Svensson (S) tvingas även att lämna riksdagen.

Moderaten Annicka Engblom från Karlskrona fick 1501 kryss och fick 8,3 procent av riksdagsrösterna i Blekinge.

SD har nationell lista

Sverigedemokraterna har till skillnad från de andra partierna en nationell lista istället för en lokal och trots att både Nicolas Westrup och Bengt Johansson hamnade högst upp av Blekingepolitikerna med 78 röster var ser det inte ut att räcka för en riksdagsplats.

– Det verkar inte som det blir jag. Jag tror att det blir någon från storstadsregionerna som har fått många röster men jag vet inte säkert förrän på söndag, säger Nicolas Westrup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet