Rilind Gashi, 21 år, hade en lång väg till ett jobb. Foto: Michelle Hallberg

Rilind, 21: Svårt att få ett jobb när man är ung

Publicerad

21-årige Rilind Gashi vet hur det är att vara ung och arbetslös. I dag har han ett jobb, men resan dit har varit lång och svår.

– Man tvingas tackla många nej tills man tillslut får ett ja.

Ungdomsarbetslösheten i Blekinge har länge varit en av de högsta i landet, men på senare år börjar den sjunka. 21-årige Rilind Gashi bor i Olofström och vet hur det är att kämpa för att få ett jobb när man är ung.

– Det har varit svårt att komma ut på arbetsmarknaden på grund av att jag är så pass ung. Jag har studerat hela livet och då är det svårt att bygga en arbetserfarenhet under tiden. Och ofta är det vad arbetsgivaren söker, att man ska ha en erfarenhet på minst två år, säger Rilind Gashi.

Val 2018 – #dinröst

Har fått fast jobb på ett konsultföretag

Rilind Gashi har sökt många jobb och bara haft sommarjobb och ströjobb i perioder – men sedan i mars har han en fast anställning och  jobbar nu som automationsingenjör på ett konsultföretag i Karlshamn.

– Resan dit har varit svår och man har fått tackla många nej innan man tillslut fick ett ja. Det var en obeskrivlig känsla när jag fick det här jobbet, från att nästan ha varit i depression för att man inte har varit anställd – till att äntligen få något upplyftande, berättar Rilind Gashi.

Vad vill du ge för tips till arbetslösa ungdomar?

– Skriv många ansökningar, 15 om dagen om det så behövs. Våga söka och våga gå på intervju, för tillslut är det någon som hittar rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet