Polisens regionledningscentral i Umeå. Foto: SVT

Polisen tvingas göra svåra prioriteringar av larm

Uppdaterad
Publicerad

I snart två år har polisens utryckningsverksamhet i region nord skötts från Umeå. Kritiken har varit hård och på grund av resursbristen måste polisen ofta göra svåra prioriteringar om vilka uttryckningar som ska prioriteras.

Polisens regionledningscentral har fått kritik för att det ibland tagit lång tid innan patruller skickats ut. I mars i år tog det fem timmar innan personal i Umeå beslutade att sätta igång en fjällräddning i Jämtland. Detta trots att fjällräddarna själva ringde flera samtal.

Två år efter starten är bemanningen fortfarande ett problem för den nya regionledningscentralen i Umeå. Även om det ser bättre ut i år än tidigare.

Val 2018 – #dinröst

– Sommaren klarar vi med enbart egna resurser när det gäller operatörer. Däremot behöver vi förstärkning när det gäller befäl, säger Benny Rinnström, chef på polisens regionledningscentral i Umeå.

I samband med polisens stora omorganisation lades länskommunikationscentralerna i Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund ned 2016. Istället ersattes dem med en regionledningscentral i Umeå och första halvåret var kritiken stundtals hård och inkörningsproblemen många.

Tvingas till svåra prioriteringar

Idag tycker ledningen att verksamheten fungerar bra men tillgången på polispatruller i tjänst gör att operatörerna ofta tvingas till svåra prioriteringar.

– Det mest prioriterade ska komma först, säger Benny Rinnström.

Nyligen slog kammarrätten fast att det räcker med en polisbil i tjänst under vardagsnätterna för att upprätthålla rättssäkerheten i polisområde södra Lappland. Något som bland annat polisens huvudskyddsombud varit kritiskt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet