Statsminister Stefan Löfven (S) och SSU:s ordförande Philip Botström under lördagens pressträff i Uppsala där partiets åtgärder för att minska bodstadsbristen hos unga presenterades. Foto: TT

S: Bygg bostäder som unga har råd med

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill sänka byggkraven för små bostäder. Detta menar de ska ge unga och studenter en större chans att få bostad. Lägenheterna, menar de, kan vara så små som 20 kvadratmeter.
– Men de måste vara fullt utrustade, man måste kunna bo där. De ska ha kök och riktig toalett, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han presenterade förslagen i Uppsala.

Genom att sänka byggkraven så ska det både bli fler bostäder och lägre hyror, är tanken. Stefan Löfven kan inte bedöma hur många fler bostäder förslagen kommer att ge.

S vill också höja investeringsstödet för student- och ungdomsbostäder från 5 800 kronor per kvadratmeter till 7 100 kronor. Detta menar dock Centerpartiets chefsekonom Martin Ådal inte kommer ha någon effekt. Han tror att subventioneringspengarna går ”rakt ner i byggherrarnas fickor”.

– Det stämmer. Det finns bara två alternativ: Det ena är att de hade tänkt bygga ändå och får gratisresurser. Det andra är att de inte tycker att det är värt och inte väljer att bygga ändå.

Han tycker dock att Socialdemokraternas förslag om sänkta byggkrav är bra, men tycker att det vore bättre om de inte gällde endast student- och ungdomsbostäder, utan vill se sänkta krav på bredare front.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet