Glenn Nordlund (S) kandiderar till posten som nytt regionråd efter valet

S fruktar valförlust – vill samarbeta i regionpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Västernorrland fruktar en valförlust vid höstens regionval och nu bjuder man in till ett brett samarbete i regionpolitiken.

Glenn Nordlund är partiets nye toppkandidat som lämnar kommunalrådsposten i Örnsköldsvik för att tillsammans med kommunpolitikern Sara Nylund från Härnösand kandidera till de tyngsta posterna i regionen.

Förhoppningen är att han ska efterträda partikamraten Erik Lövgren på den tyngsta posten som regionråd vilket dock är ytterst osäkert efter en osedvanligt stormig mandatperiod.

Val 2018 – #dinröst

Alla utom SD

Redan nu flaggar Glenn Nordlund för att han kommer att söka breda samarbeten efter valet. Han kan tänka sig att samarbeta med samtliga övriga partier utom ett.

-  Vi utesluter definitivt Sverigedemokraterna men i övrigt vill vi inte utesluta någon eller några samarbetspartier. Det är alldeles för viktigt att skapa en stark ledning av regionen för att vi ska utesluta några andra alternativ, säger Glenn Nordlund.

Stormig mandatperiod

Ödmjukheten från S har sina orsaker. Regionalpolitiken i Västernorrland har under de senaste åren präglats av uppmärksammade chefsavhopp och flera avtalsskandaler. I Sollefteå är dessutom dessutom ockupationen av sjukhusentrén inne på sitt andra år och kommer enligt ockupanterna att fortsätta över valet.

Turbulensen har satt sina spår i opinionsläget och det har särskilt påverkat Miljöpartiet och Socialdemokraterna som suttit i ledningen för regionen under de sen senaste mandatperioden.

SIFO-mätning i våras

SIFO-mätning som Moderaterna lät göra bland 1.200 länsbor i våras visade stora förändringar i partisympatierna i regionen. Miljöpartiet gick i undersökningen från fyra till två procent och riskerar att åka ur regionfullmäktige medan Socialdemokraterna ser ut att tappa från 48 procents väljarstöd vid förra valet till 32 procent i mätningen.

Mätningen visade också vind i seglen för det nygamla sjukvårdspartiet som återigen skulle kunna ta sig in i regionfullmäktige.

Oklart läge inför valet

Vem som ska regera med vem efter valet är kort sagt en öppen fråga.

Glenn Nordlund öppnar nu dörren till alla partier utom Sverigedemokraterna.

– Det är klart att vi måste försöka skapa en majoritet som klarar av att leda regionen på ett tydligt sätt. Vi är beredda att ta ansvar och vi Socialdemokrater är beredda att medverka till att det blir så. Där står jag, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet