Foto: TT

S: Höjda skatter för banker och kapitalägare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna går till val på att höja skatter med fem miljarder. Banker och kapitalägare ska stå för notan, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Förutom mer pengar till statskassan skulle skattehöjningarna öka legitimiteten i skattesystemet, enligt Magdalena Andersson.

– De som tjänar mest ska också vara med och bidra, säger hon till TT.

Riktat mot högsta inkomsterna

Exakt hur skatten på kapitalinkomster ska höjas vill hon inte gå in på.

– Vi pratar inte om en förmögenhetskatt, inte om en arvs- och gåvoskatt och inte om en fastighetsskatt eller en reavinstskatt. Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det och vi är öppna för olika tillvägagångssätt, säger hon.

– Vi är naturligtvis beredda att titta på det tillsammans med andra partier, tillägger hon.

Skatten beräknas dra in 1-2 miljarder kronor per år och den ska riktas mot de som har de allra högsta inkomsterna.

Enligt Magdalena Andersson har inkomsterna för den rikaste procenten av Sveriges befolkning trefaldigats mellan 1995 och 2015. Hon hänvisar till statistik enligt vilken det i landet finns omkring 3 400 individer som har en sammanlagd inkomst på minst tio miljoner kronor och att 90 procent av deras totala inkomster utgörs av just kapitalinkomster.

– Deras slutliga skatt i förhållande till bruttoinkomsten landade på 28 procent. Så här är uppenbart att något behöver göras.

”Nordea ska också betala”

Det avdammade förslaget om en bankskatt kan ge 3–4 miljarder per år. Det S vill få på plats är en omarbetad version av det hårt kritiserade förslag till bankskatt som den rödgröna regeringen drog tillbaka i februari 2017.

En viktig princip som ska gälla är att bankskatten ska baseras på verksamhet i Sverige. Den måste alltså betalas oavsett om en bank har huvudkontor i landet eller inte, enligt Magdalena Andersson:

– Nordea ska också betala, säger hon.

Beskedet om vilka skattehöjningar S går till val på kommer sedan statsminister Stefan Löfven i en TT-intervju nyligen utlovade S-förslag om skattehöjningar på kapitalinkomster för de som har det bäst ställt.

Röd skatteväxling

Den rödgröna regeringens stödparti i riksdagen, Vänsterpartiet (V), har inför valet den 9 september lanserat vad man kallat en röd skatteväxling. Bland V-förslagen finns en höjd skatt på aktieutdelningar och kapitalvinster, en ny förmögenhetsskatt och just en bankskatt. V fortsätter även att föreslå sänkt ränteavdrag, ett slopat rutavdrag och en utfasning av rotavdraget.

S har inför valet inga planer på att förändra vare sig rot- eller rutavdraget och utvecklingen på bostadsmarknaden efter senaste höjningen av amorteringskrav gör att behovet av sänkt ränteavdrag inte längre är uppenbart, enligt Magdalena Andersson.

Hon avvisar även förslaget om förmögenhetsskatt

– Jag tror det skulle trycka ut kapital ur landet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet