Val 2018

S i Hylte hoppas sena röster ska ge majoritet

Publicerad

Socialdemokraterna i Hylte kommun hoppas att de så kallade onsdagsrösterna ska ge Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vardera ett mandat till. I så fall kan de båda partierna hålla liv i koalitionen Framtid Hylte tillsammans med Liberalerna.

Socialdemokraterna blev överlägset största parti i Hylte kommun med drygt 37 procent av rösterna. Det ger partiet 16 mandat i nuläget.

När alla poströster och förtidsröster räknats på onsdag hoppas kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) att både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna får vardera ett mandat till.

För det skulle i så fall innebära att de båda partierna kan fortsätta att styra genom Framtid Hylte tillsammans med Liberlarena. Den koalitionen skulle då få 21 av kommunens 41 mandat,

Enligt Ronny Löfquists beräkningar fattas det bara två röster för Vänsterpartiet och ungefär 200 för Socialdemokraterna för att det ska bli verkligehet.

– Det finns några om i vägen men hoppet är det sista som överger en, säger Ronny Löfquist (S).

SD söker samarbete

Sverigedemokraterna blev näst största parti i kommunen med omkring 20 procent av rösterna. Och nu hoppas partiet på att hitta andra partier i fullmäktige att samarbeta med.

– Det är möjligtvis Moderaterna och Kommunens väl jag hoppas på. Men vi kommer göra vad som är bäst för våra väljare, säger Stina Isaksson (SD).

Centerpartiet med Anna Roos i spetsen blev tredje största parti och har innehaft oppostionsrådsposten under nuvarande mandatperiod. Och Anna Roos är i viss mån besviken på valresultatet.

– Jag trodde och hoppades att vi skulle gå framåt, och vi jobbade verkligen för det, säger Anna Roos (C).

I klippet ovan berättar Ronny Löfquist (S) på hur han bedömer möjligheten att bilda en majoritet efter att alla röster räknats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet