Socialdemokraterna och Moderaterna tänker gemensamt styra Kramfors kommun. Foto: SVT

S och M samregerar i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna i Kramfors kommer att gemensamt styra kommunen den kommande mandatperioden.

Ända sedan den allmänna rösträtten infördes har Kramfors styrts av Socialdemokrater med stöd av Vänsterpartiet. Men efter årets val blickar man åt höger, över blockgränsen och mot Moderaterna.

– För oss har det varit viktigt att hitta ett stabilt samarbete där vi både kan komma tillrätta med den kommunala ekonomin och hitta bra lösningar för att utveckla våra verksamheter, säger Thomas Näsholm (S) i ett pressmeddelande.

Val 2018 Kramfors

Krävs samarbete

– Det kommer att krävas samarbete med fler partier för att föra Kramfors kommun framåt under den här perioden och ett sådant samarbetsklimat hoppas vi kunna skapa nu, säger Anna Proos (M).

S tappade 11 procentenheter i valet, till 38, och tappade därmed 3 mandat i fullmäktige, till 17 av totalt 41. Moderaterna tappade ett mandat till tre medan Vänsterpartiet ökade två, till sex mandat.

Stänga ute SD

Enligt allehanda.se strandade förhandlingarna mellan S och V, vilket ledde till att S vände sig till M. En samsyn på att fokusera på kommunens framtid anges som huvudskäl till samarbetet men partierna ville också förhindra att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll.

Liberalerna är också med på ett hörn då det blir ett valtekniskt samarbete om en del poster mellan dem och Moderaterna.

I grannkommunerna Örnsköldsvik och Sollefteå är det fortfarande inte klart vilka som ska styra de kommande fyra åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet