S och V kan behålla makten i Oxelösund

Publicerad

Med sina sammanlagt 16 mandat skulle majoritetspartierna kunna styra vidare tillsammans i Oxelösund. Men kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) vill inte ge ett definitivt besked om majoritetsfrågan riktigt ännu.

Under mandatperioden har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet suttit i majoritet och haft valteknisk samverkan med Miljöpartiet. Enligt Catharina Fredriksson är det ett samarbete som har fungerat bra.

– Det har inte funnits några stora frågor som vi har varit oeniga i, utan vi har samtalat och hittat lösningar, säger hon.

Val 2018 Sörmland

Ändå vill hon inte avslöja om det är just ett S+V-styre som väntar i Oxelösund under den kommande mandatperioden.

– Vi ska ha ett styrelsesammanträde i partiet och jag vill inte föregå den demokratiska processen. Men det finns goda förutsättningar att skapa en stabil majoritet i Oxelösund, säger hon.

Catharina Fredriksson (S), kommunalråd i Oxelösund. Foto: Arkivbild

Alliansen i opposition

Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) ser sig som besegrad. Han ville se ett alliansstyre i Oxelösund, men trots att Moderaterna växte och Kristdemokraterna tog sig in i fullmäktige räcker inte de elva alliansmandaten till en majoritet.

– Vi har gått framåt på lokal nivå, och det känns väldigt bra. Men vi får verka i opposition, säger han.

I flera andra sörmländska kommuner finns det blocköverskridande samarbeten. Har ni inga planer på att uppvakta Socialdemokraterna?

– Nej, det har vi inte. Vi har hela tiden sagt att vi har alla dörrar öppna, men som läget ser ut nu kan jag inte tänka mig annat än att vi blir en stark allians i opposition, säger Dag Bergentoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet