Ann-Sofie Hermansson om utmaningarna för S. Foto: TT

Ann-Sofie Hermansson om S roll i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) har styrt Göteborg i två år. Inför valet ser hon tillbaka på partiets roll i staden och blickar också framåt på stadens utmaningar.

I 24 år har Socialdemokraterna styrt i Sveriges andra största stad Göteborg. Men enligt opinionsmätningarna ser partiet ut att gå mot ett historiskt lågt valresultat.

Ann-Sofie Hermansson (S) tog för två år sedan över rollen som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon kom till makten i ett pressat läge, då kritik mot Socialdemokraterna kom från höger och vänster. Och i ett läge där socialdemokraternas väljarstöd krymper.

Val 2018 Väst

– Det handlar inte bara om Göteborg, utan det handlar också om nationellt, och i andra länder. Men det är klart att i Göteborg har vi haft stora diskussioner om sådana saker som exempelvis Västlänken och det västsvenska paketet, där man nu – skulle jag säga – från andra partier försöker kapitalisera på det missnöjet. Men jag står för den uppgörelsen, för jag tror att det är det bästa för Göteborgs framtid. Men det är klart att det har präglats av det här, säger hon.

Socialdemokraternas stöd sedan 60-talet

Socialdemokratin har tappat stöd i Sverige långsamt ända sedan 60-talet. Senast Socialdemokraterna i Göteborg fick över 40 procent i kommunalvalet var 1994 med Göran Johansson vid rodret.

Den så kallade Göran Johansson-effekten tros ha hjälpt sossarna i Göteborg att behålla en hel del av sitt stöd i Göteborg i följande val när partiet samtidigt backade nationellt.

Under Anneli Hulthéns tid gick Socialdemokraternas siffror ner ordentligt, och förra valet fick S 22,4 procent av göteborgarnas röster.

Den senaste tiden har flera undersökningar visat att till och med arbetarna – där Socialdemokraterna historiskt varit mycket starka – börjat överge partiet.

”Vi ska jobba med de här frågorna dagligen”

Socialdemokraterna går nu till val på bland annat att bygga 60.000 nya bostäder på 10 år, få bort alla särskilt utsatta områden i Göteborg inom 10 år, och på att låta alla barn få gå på fritids – även om föräldrarna exempelvis är arbetslösa. Men det jämlika samhället, som är en av Ann-Sofie Hermanssons viktigaste frågor, tycks fortfarande vara långt borta.

Skolsegregationen i Göteborg har ökat. Klyftorna i samhället har ökat, Socialdemokraterna har suttit 24 år vid makten i Göteborg. Vad talar för att ni ska kunna vända på det här?

– Jag tror att det handlar om att vi måste bort från en tid av projektifiering i de här frågorna, och istället få in det i de vanliga strukturerna, säger hon.

Jag förstår inte vad du menar?

– Vi har tidigt jobbat väldigt kortsiktigt, skulle jag säga. Man får pengar från statligt håll, skickar ut det och jobbar intensivt en period. Sen tar pengarna slut och så förskingras den här kunskapen. Det ska inte vara projekt. Vi ska jobba med de här frågorna dagligen, säger Ann-Sofie Hermansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet