Morgan Johansson (S) och Anders Ygeman (S). Foto: SVT

Socialdemokraterna: ”Största partiet ska få statsministerposten”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill bilda regering över blockgränserna. Det var beskedet när gruppledare Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson höll en presskonferens på måndagen. Men statsministerposten ska tillfalla det största partiet i valet. Det vill säga Socialdemokraterna.

Efter gårdagens valrysare är det extremt jämnt mellan de rödgröna och Alliansen och nu börjar förhandlingarna om vilka partier som ska bilda regering och vem som ska bli statsminister.

När Socialdemokraterna höll presskonferens under måndagen öppnade partiet upp för en blocköverskridande regering.

Val 2018 – #dinröst

– Det är dags att bryta en lång tid av skadlig blockpolitik. Jag hoppas att de partier som har stått upp för anständighet under det här valet också kommer att vara med och bidra till att bilda en anständig regering och bryta och begrava blockpolitiken, sade Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen.

S vill ha statsministerposten

Samtidigt var han tydlig med att statsministerposten i en sådan regering bör tillfalla det största partiet, alltså Socialdemokraterna.

– I alla utom en regering som bildats i Sverige med mer än ett parti har det största parti varit det som tagit statsministerposten, sade Anders Ygeman.

– Utslaget i valet måste också få utslag i regeringsbildningen.

Socialdemokraterna ville dock inte svara på vilka partier de kommer att ta kontakt med.

Kritiken mot Alliansen: Inte seriöst

Morgan Johansson (S) kritiserade också Alliansen för att på valnatten ha krävt statsminister Stefan Löfvens avgång.

– Det tycker jag inte är ett seriöst sätt att hantera den här situationen vi är i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet