Jahja Zeqiraj och Henrik Munck. Foto: SVT

S-toppen går över till Demokraterna – får med sig miljöpartist

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj lämnar Socialdemokraterna. Både han och den tidigare miljöpartisten Henrik Munck går nu över till Demokraterna.

På tisdagen meddelade Martin Wannholts parti Demokraterna att man nu har rekryterat tidigare socialdemokraten Jahja Zeqiraj och tidigare miljöpartisten Henrik Munck.

– Det är ett beslut som har värkt fram under en tvåårsperiod. Jag kan inte längre tiga still och stå bredvid utan att ta ansvar. Nu vill jag kanalisera mitt engagemang i ett nytt parti, säger Jahja Zeqiraj.

Val 2018 – #dinröst

”Haveri efter haveri”

Han säger att han är missnöjd med styret i Göteborg och att beslutet att lämna Socialdemokraterna bland annat beror på att han vill se ett nytt ledarskap i kommunen.

– Det är många olika händelser som har lett fram till det här. Jag har länge tyckt att staden utvecklas åt fel håll. Jag ser haveri efter haveri och ett ledarskap som inte förmår ta ansvar. Det är ohållbart.

Behåller uppdrag i nämnderna

Jahja Zeqiraj är ordförande i Fastighetsnämnden, men även ordförande för Västra Hisingens stadsdelsnämnd. Dessa uppdrag avser han att behålla.

– Ja, och jag upplever att jag har förtroende både från oppositionen och från de rödgröna, säger han.

Konflikt om Västlänken

Henrik Munck lämnade Miljöpartiet tidigare i år, efter interna strider. I huvudsak handlade konflikten om kostnader för Västlänkenbygget, där Henrik Munck starkt ifrågasatte de rödgrönas ställning. Konflikten fick stor uppmärksamhet då Henrik Munck skrev flera debattartiklar om Västlänken, som publicerades i Göteborgs-Posten.

Jahja Zeqiraj säger att hans övergång till Demokraterna inte har med Västlänken att göra.

– Nej, jag har aldrig varit trafikpolitiker. Det är en slump att de här övergångarna sker samtidigt, säger han.

Demokraterna kommer under tisdagen att hålla en presskonferens för att presentera sina nyförvärv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet