Val 2018

S vill ha utökat blocköverskridande samarbete

Publicerad

Socialdemokraterna i Karlskrona föreslår att bilda ett majoritetsstyre tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Det skulle ge koalitionen egen majoritet i fullmäktige.

Socialdemokraterna vill fortsätta styra Karlskrona. Nu sträcker de ut handen till sina gamla koalitionspartier i Centerpartiet och Liberalerna, men också till Kristdemokraterna.

– Vi för samtal med andra partier för att för Karlskrona-bornas bästa bilda ett stabilt styre. Som största parti är det vårt ansvar att bilda ett samarbete som för Karlskrona framåt, och det här är ett exempel på hur vi tänker oss att det kan se ut, säger Sandra Bizzozero (S), kommunalrådskandidat.

Samtidigt har Socialdemokraterna inför valet kritiserats av flera av allianspartierna för att ha tagit en kraftig vänstersväng i sin politik. Liberalerna menade att de inte skulle kunna samarbeta med Socialdemokraterna om de arbetade för att begränsa i lagen om valfrihet (LOV).

– Vi har aldrig sagt att vi ska avskaffa LOV:en så det stämmer inte. Vi har ett gott samarbete med L och vi har bestämt i koalitionen att vi går till val som egna partier med vår egen politik. Då är det också tydligt var respektive parti står. Och nu när Karlskrona-borna sagt sitt är det upp till oss som största parti att bilda ett stabilt styre.

”Håller dörrarna öppna”

Centerpartiet ser Socialdemokraternas förslag som ett möjligt alternativ.

– Vi håller alla dörrar öppna förutom för SD och V, men vi har inte gjort något ställningstagande ännu. Imorgon har vi medlemsmöte och då har vi några förslag att ta ställning till, säger Magnus Larsson (C), kommunalråd.

Om du skulle välja mellan alliansstyre eller det här utökade samarbetet?

– Jag får passa på den frågan tills vi har haft mötet. Men det är bra för kommunen med så stabila styren som möjligt.

L vill ha alliansstyre

Liberalerna ställer sig däremot avvaktande till Socialdemokraternas invit.

– Karlskrona-borna har gett alliansen tummen upp. Alla allianspartier har ökat, medan man gett S tummen ner, de har tappat jättemycket. Med det sagt tycker jag att det är värt att pröva Camilla Brunsbergs förslag till alliansstyre, säger Börje Dovstad (L), kommunalråd.

Kristdemokraterna meddelade på måndagskvällen att de inte heller är intresserade av ett styre tillsammans med Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet