Samtliga riksdagspartiers partisymboler.

Så här tycker politikerna om statligt stöd till hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s valkompass har alla partier svarat på hur de tycker i olika frågor. En av dem är: ”Statens investeringsstöd till byggande av nya hyresrätter ska tas bort”.

SVT:s valkompass, som du hittar här, är uppdelad i riksdags-, landstings-, och kommunval. På riksdagsnivå har partierna svarat på vad de tycker om frågan ”Statens investeringsstöd till nybyggnationer av hyresrätter ska tas bort”. Svaren delar partierna i två tydliga block.

Socialdemokraterna anser att det vore ”ett stort misstag att avskaffa stödet när bostadsbristen fortfarande är stor”, medan Moderaterna beskriver investeringsstödet som ett fiasko.

Alla partier i Alliansen och Sverigedemokraterna tycker att förslaget är mycket bra, medan regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att förslaget är mycket dåligt.

Investeringsstödet infördes av den sittande regeringen och skulle räcka till 15 000 nya hyreslägenheter, men i vintras hade endast 2,6 av de 11,3 avsatta miljarderna använts.

Mycket bra förslag

Moderaterna

Investeringsstödet har varit ett fiasko, knappt fem procent av stödet har betalats ut. I första hand behöver regelkrånglet minska för att fler billiga hyresrätter ska kunna byggas.

Centerpartiet

Stödet har gått till bostäder som hade byggts även om det aldrig införts. Att bostadsbyggandet nu minskar igen visar att subventionerna inte fungerat. Vi vill hellre införa enklare byggregler.

Liberalerna

Byggsubventionerna är ineffektiva och dyra. Vi vill i stället rikta det ekonomiska stödet direkt till de hushåll som behöver det i form av bostadsbidrag och bostadstillägg.

Kristdemokraterna

Vi vill avskaffa subventionerna. Erfarenheten från tidigare subventioner är att det driver upp byggkostnaderna, försämrar konkurrensen och gör att byggandet inte blir optimalt.

Sverigedemokraterna

(Ingen motivering)

Mycket dåligt förslag

Socialdemokraterna

Investeringsstödet som den S-ledda regeringen infört är effektivt och har bidragit till att det byggts över 11 000 hyresrätter med hyror som de allra flesta har råd med, även utanför storstäderna. Det vore ett stort misstag att avskaffa stödet när bostadsbristen fortfarande är stor.

Vänsterpartiet

För att bygga de bostäder som behövs måste staten ta ett större ansvar för finansieringen. Investeringsstödet har resulterat i tusentals nya hyresrätter runt om i landet. För att stimulera byggandet av fler hyresrätter behöver stödet utökas , inte tas bort.

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill inte ta bort investeringsstödet för nya hyresrätter, vi vill istället utveckla det ytterligare för fler klimatsmarta bostäder med rimliga hyror. Trots att det byggs mer idag än det har gjorts på länge råder det ändå bostadsbrist på flera håll i Sverige. Bostadsbristen drabbar inte bara den som inte kan få en bostad, den bromsar hela samhällsutvecklingen. Framförallt saknas det bostäder som människor med lägre inkomster kan bo i. Byggbranschen behöver långsiktiga spelregler och därför behövs blocköverskridande överenskommelser på det bostadsekonomiska området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet