Statsvetaren Jörgen Johansson analyserar hur det politiska läget kan komma att bli i Halland. Foto: Nadya Norton/SVT/TT
Val 2018

Så kan det politiska läget bli efter valet i Halland

Publicerad

Efter valet kan det komma att bli nya blocköverskridande samarbeten som styr i kommunerna i Halland. SVT Nyheter Halland har pratat med statsvetaren Jörgen Johansson.

Laholm

I dag styr Alliansen och Miljöpartiet.

– Det kan bli en återgång. 2006 års val var historiskt när Centerpartiet fick lämna över till Moderaterna. Nu ser det ut som att Centerpartiet kan bli det största partiet på den borgerliga sidan och kanske då återta kommunstyrelseordförandeposten. Det är ganska jämt om man tittar på blocken, säger Jörgen Johansson, statsvetare.

Kungsbacka

I dag styr Alliansen.

– Där tror jag inte det kommer att hända så mycket. De har haft en stabil borgerlig majoritet under lång tid och det kommer nog att bli så efter valet, säger Jörgen Johansson.

Halmstad

I dag styr Alliansen och Miljöpartiet

– Det är väldigt jämnt och det finns osäkerhetsfaktorer kring SPI Välfärden och det har varit lite udda företeelser. Förra valet gjorde Centerpartiet ett ovanligt bra val. Kommer det att hålla den här gången eller kommer de att gå tillbaka? Vad innebär det att kommunen nästan har ett helt nytt ledarskap med nya politiker som kommer att ta toppositionerna? Man har haft moderaten Carl Fredrik Graf länge och på Socialdemokraternas sida har man också haft rutinerade politiker som nu ersätts av nya. Det är mycket spännande i just Halmstad, säger Jörgen Johansson.

Falkenberg

I dag styr Alliansen och Miljöpartiet.

– Det kan bli så att man får en Socialdemokratisk kommunstyrelseordförande, men man måste nog göra en blocköverskridande lösning. Centerpartiet kommer nog att hålla en ganska stark ställning. Jag tror kanske inte att Alliansen och Miljöpartiet kommer att ha en egen majoritet, säger Jörgen Johansson.

Varberg

I dag styr Alliansen och Miljöpartiet.

– Det kan bli behov av en blocköverskridande lösning och där kan man också tänka sig att man måste låta det största partiet Socialdemokraterna få kommunstyrelseposten. Det ser ut som att det blir väldigt jämnt och man måste hitta en blocköverskridande modell för att få majoritet, säger Jörgen Johansson. 

Hylte

I dag styr Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och SPI Välfärden.

– Det är en intressant modell och lösning i Hylte. Valet kan man nog säga blir en sorts folkomröstning eller förtroendeomröstning för Ronny Löfquist (S) och den koalition som han skapade förra valet. Kommer den att hålla eller har väljarna tröttnat på det och vill se något annat? Jag tror att de kanske kan få förnyat förtroende. Man försöker arbeta kring en blocköverskridande idé i Hylte, säger Jörgen Johansson.

I klippet ovan kan du se och höra statsvetaren Jörgen Johansson analysera hur det politiska läget kan komma att bli i Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet