Val 2018

Så påverkar valresultatet din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna med samarbetspartier förlorar majoriteten i flera av Blekinges kommuner när den politiska kartan ritas om efter valet. Men det är fortfarande ovisst om det leder till maktskiften i länet.

I Karlshamn mister kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) majoriteten och tvingas nu utvidga den styrande koalitionen (S, L, C) med ytterligare ett parti för att om möjligt säkra makten.

– Jag är ganska säker på att vi hittar en lösning, säger han.

Socialdemokraterna i Karlshamn tappar fyra mandat.

– Dels följer vi rikstrenden, dels har Kristdemokraterna, som åkte ur senast, tagit tillbaka två mandat. Det är aldrig roligt att tappa, men jag tror på en pragmatiskt och bred lösning, säger Per-Ola Mattsson.

Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll i länets samtliga kommuner.

Allra starkast har partiet gått fram i Ronneby, Olofström och Sölvesborg.

Raset för Socialdemokraterna är störst i västra Blekinge.

Resultatet i kommunvalet i Karlshamn. Foto: SVT grafik

Vill styra i minoritet

I Karlskrona ser den styrande koalitionen (S, L, C) ut att spricka – inte minst sedan Liberalerna i valrörelsen anklagat Socialdemokraterna för en politisk vänstersväng.

Och nu vill oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) återuppliva alliansen – trots att det rödgröna blocket har ett mandats övertag.

Sverigedemokraterna har 14 mandat.

– Jag är beredd att leda alliansen i minoritet. Socialdemokraterna har själva stängt dörren till ett blocköverskridande samarbete, säger hon.

Den bilden delas inte av kommunalrådskandidaten Sandra Bizzozero (S).

– Vi är största parti och har som målsättning att hitta en stabil majoritetslösning. Vi har tagit vissa kontakter redan nu, säger hon.

S backar i Olofström

I Ronneby ser alliansminoriteten under Roger Fredrikssons (M) ledning ut att kunna fortsätta.

– Som läget är ser jag inga möjligheter att ta över. Däremot hoppas jag att Ronneby får ett brett majoritetsstyre, säger kommunalrådskandidaten Magnus Pettersson (S).

I den traditionellt starka S-kommunen Olofström tappar Socialdemokraterna fyra mandat och behöver nu hitta samarbetskollegor för att trygga fortsatt styre.

– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla utom Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, säger kommunalrådet Sara Rudolfsson (S).

I Sölvesborg innebär Socialdemokraternas fyra förlorade mandat att det nu måste förhandlas fram nya samarbetskoalitioner. Miljöpartiet tvingas lämna fullmäktige på grund av den nya tvåprocentsspärren.

En möjlig öppning är ett fördjupat samarbete mellan Moderaterna och Sverigdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet