Foto: Valmyndigheten.

Så röstade Jönköpings län i riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet blev vinnare i riksdagsvalet i Jönköpings län, det visar siffrorna från riksdagsvalet som nu är helt klart.

Nu är alla riksdagsröster färdigräknade i Jönköpings län. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet blev vinnare.

Om resultatet håller även efter den slutliga sammanräkningen så betyder det Socialdemokraterna blir det största partiet men tappar 4,1 procent och ett mandat. Vänsterpartiet har fått en riksdagsplats, det är troligt att den går till förstanamnet Ciczie Weidby från Jönköping. Även KD får ett andra mandat, medan M tappar en plats i riksdagen men har två mandat kvar.

Sverigedemokraterna blir länets näst största parti och ökar till 19,3 procent. I Sävsjö fick partiet 25,7 procent av rösterna i riksdagsvalet. Antalet riksdagsmandat, 2, är dock oförändrade.

Flera så kallade småpartier har gått bra i länets kommunval. Empartiet i Vaggeryd fick drygt 5 procent och i Gislaved fick Westbopartiet drygt 8 procent. Även partiet Bevara Akutsjukhusen gick bra i regionvalet och fick 9,1 procent.

Både i Regionen och i många kommuner är det fortfarande oklart hur styret ska bli. Precis som i riksdagsvalet är det på många håll väldigt jämnt mellan blocken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet