Moderaterna blev det största partiet i skolvalet i Jönköpings län. Foto: SVT/Montage
Val 2018

Maktskifte när eleverna sade sitt

Publicerad

Moderaterna är det största partiet bland eleverna i Jönköpings län, det visar siffror från årets skolval. Valdeltagandet bland eleverna i länet minskade dock jämfört med 2014. Totalt deltog 77,9 procent av eleverna i Jönköpings län.

Under förra veckan röstade många av landets högstadie- och gymnasieelever i skolvalet. Vid det senaste två valen har Socialdemokraterna varit det populäraste partiet men nu har en förändring skett. I Jönköpings län är det Moderaterna som får de flesta rösterna.

Moderaterna vann med 21,55 procent medan Socialdemokraterna var näst starkast med 19,37 procent. Det är en liten ökning för Moderaterna sedan förra skolvalet, medan Socialdemokraterna rasar ordentligt och minskade med 5,72 procentenheter.

SD har ökat

Likt riket var det alltså  Moderaterna som vann på skolorna i Jönköpings län, följt av Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna flåsade dock S i nacken och hade bara 0,22 procentenheter färre röster.

I Aneby, Eksjö, Habo och Sävsjö är SD det partiet som är störst och i sex andra kommuner är de antingen näst eller tredje största parti.

Totalt deltog 77,9 procent av eleverna i Jönköpings län, en minskning jämfört med förra valet då 81,42 av eleverna röstade.

På skolval 2018 kan du se hur man röstade på din skola

Årets valresultat bland högstadie- och gymnasieskolorna i Jönköpings län. Foto: SVT

.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet