Landstings- och kommunpolitiker utbildas under våren för att stå emot hat, hot och påverkanskampanjer. Foto: TT

Så ska höstens val skyddas – politiker utbildas i säkerhet

Publicerad

Hat, hot och påverkanskampanjer väntas öka i höstens val, även på regional och lokal nivå.

– Man vill urholka förtroendet för valprocessen och därmed också för demokratin, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Polisen och Säpo förbereder sig för en valrörelse där debattklimatet kommer vara hårt och där det finns en ökad hotbild mot förtroendevalda politiker. Det berättade de vid en pressträff i dag.

– Det överraskar ingen om jag säger att stämningen och klimatet i Sverige och västvärlden är mer polariserad 2018 än 2014, sa Stefan Hector, polisens kommenderingschef i valrörelsen på pressträffen.

Val 2018 Uppsala

Politiker får utbildning

Även Region Uppsala och Uppsala kommun förbereder sig just nu på en tuff valrörelse. Möten kommer hållas med polis och säkerhetspolis. Kommun- och landstingspolitiker ska också under våren utbildas i hur man står emot och hanterar hat, hot och utpressningssituationer.

– Det handlar om hur man beter sig i sociala medier, hur man exponerar sig i media och hur man kan tänka vid offentliga möten, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Sociala medier största hotet

Monique Holmgren är säkerhetsansvarig på Region Uppsala. Hon menar att förtroendevalda har fått en mer utsatt position under senare år, inte minst genom sociala medier.

– Det ger en helt annan direktkontakt mellan allmänheten och politikerna jämfört med tidigare. Det har både positiva och negativa konsekvenser. Ibland kan det eskalera och övergå i hot och trakasserier, som även inkluderar till exempel samtal till hemmet, säger Monique Holmgren.

Förändrat medielandskap

Anders Fridborg på Uppsala kommun ser också en annan skillnad jämfört med förra valet för fyra år sedan.

– Medielandskapet har förändrats fort. Vi konsumerar nyheter på ett helt annat sätt i dag jämfört med 2014. Det gör det svårare att ha en balanserad rapportering, samtidigt som det är viktigare än någonsin med en objektiv journalistik, säger Anders Fridborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet