Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) och Monica Johansson (S) om hur deras respektive parti vill minska väntetiderna på sjukhusen i Sörmland. Foto: SVT

Statlig sjukvård eller större valfrihet?

Publicerad

Nedan ser du hur respektive landstingsparti vill minska överbeläggningarna och väntetiderna på sjukhusen.

Landstinget Sörmland styrs av koalitionen S, L, C och MP.

I klippet ovan ger Monica Johansson (S) och Jonas Lindeberg (VfP) sina lösningar på hur deras respektive parti ska minska överbeläggningarna och väntetiderna på sjukhusen.

Val 2018 – #dinröst

Mattias Claesson (C):

– Det finns utredningar som pekar på att vi ska försöka flytta vården så mycket som möjligt från sjukhusen. Sjukhusen ska användas när de behövs, men vår idé är att i samverkan med kommunerna kunna göra så att läkarna kan stötta upp mer på kommunernas äldreboenden och att minska flyttarna till och från sjukhusen. I Sörmland har vi under den här mandatperioden lyckats bygga upp SSIH, alltså den specialiserade vården i hemmet, i fler kommuner så att den täcker hela länet.

Christer Kax Sundberg (L):

– Här har vi möjligheter att skapa en större valfrihet och det finns med i Liberalernas program för Landstinget Sörmland och för Sverige. Jag kan ta mig själv som ett exempel. Jag har en dålig höft sedan många år tillbaka och för drygt ett år sedan var jag i kontakt med ortopeden i Sörmland. Där säger de att de kan ta emot mig fram mot jul. När jag ringer vid jul säger de att det inte finns någon möjlighet, då det inte finns någon läkare som kan ta emot mig på grund av att de har brist på läkare. De säger att jag får söka mig någon annanstans. Jag blir opererad vid en klinik i Stockholm, en alldeles utmärkt operation. Jag är där i två dagar och kommer sedan hem och rehabiliteras på hemmaplan. Liberalerna ser gärna att läkare får en större etableringsrätt i Landstinget Sörmland.

Anna Wåhlström (MP):

– Det är allvarligt att tillgängligheten till vården brister och vårt mål är vård som inte har köer. Det kommer att krävas många insatser de närmsta åren för att säkerställa rimliga väntetider inom vården. Vi vill inrätta en nationell tillgänglighetskommission för att på ett bättre sätt planera för en ökad tillgänglighet. Vården har över åren ägnat för stor kraft på att mota patienter i stället för att möta dem där de är, här måste ett skifte i synsätt ske för att öka tillgängligheten för patienterna. I takt med den tekniska och medicinska utvecklingen kan fler patienter som tidigare behövt vårdas på sjukhus nu få motsvarande högkvalitativa vård inom primärvården. För oss är därför utbyggnaden av primärvården och dess funktioner väldigt central även för en förbättrad sjukhusvård.

Magnus Leivik (M):

– Det handlar om att vara en bra arbetsgivare. Nästan alla bekymmer vi har i dag härstammar från att vi först måste bli en bättre arbetsgivare innan vi kan bli en bra vårdgivare. Tar vi inte hand om vår personal har vi ingen som möter patienterna. Bristen på sjuksköterskor har gjort att vi inte har kunnat upprätthålla de vårdplatser vi behöver för att kunna ta hand om sjuka patienter. Vi måste stötta våra chefer för att de ska ge ett bättre ledarskap åt våra medarbetare, så att det också blir lättare att rekrytera och tillsammans skapa en bättre arbetsmiljö som är långsiktigt hållbar.

Anton Berglund (SD):

– Det hänger ihop med personalbristen som vi har. Vi har problem med långa väntetider till operationer och andra typer av behandlingar. Där måste vi i större utsträckning koordinera vården mellan de olika sjukhusen som vi har, men också se till våra grannlandsting. Finns det kapacitet tycker jag att vi i större utsträckning ska skicka våra patienter till våra grannlandsting.

Lotta Back (V):

– De här frågorna är nära förknippade med bristen på vårdpersonal. Landstinget har ofrivilligt stängda vårdplatser på grund av att det saknas vårdpersonal. Ett annat stort problem är att kommunerna inte har möjlighet att ta hem sina äldre svårt sjuka invånare när de är färdigbehandlade på sjukhus. Sex timmars arbetsdag skulle kunna vara en del för att komma till rätta med problemen.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD):

– Vi vill att staten ska ta över ansvaret för sjukhusvården, den behöver reformeras i grunden. Patienter ska kunna söka vård utan remiss från hemlandstinget i hela landet. De som arbetar nära patienterna och klinikerna på sjukhusen ska ha beslutsmakt i vardagen. Ökade öppettider i primärvården och mobila team är nödvändiga för att komma till rätta med väntetider på akutmottagningarna. Fler vårdplatser kommer att behövas för att minska överbeläggningarna och minska stressen för personalen. Att ha patienter i korridorer och behandlingsrum är inte patientsäkert. För att kunna öppna fler vårdplatser behöver vi ha fler vårdserviceteam på sjukhusens vårdavdelningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet