Foto: SVT

Blockgränserna kan behöva brytas i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sammansättningen av Södertäljes kommunfullmäktige ser ut att förändras. Nu kan Socialdemokraterna behöva sträcka ut en hand över blockgränsen.

Sedan det senaste valet 2014 har Socialdemokraterna med 23 mandat styrt Södertälje kommun tillsammans med Miljöpartiet (6) och Vänsterpartiet (4). Nu får S, 21, mandat och tillsammans med MP, 4, och V, 5, innebär det 30 av stolarna i kommunfullmäktige.

Stefan Löfvens besked om att regeringen inte skulle erkänna folkmordet år 1915, var avgörande och det som fick Socialdemokraterna att backa, menar Boel Godner (S).

– Jag är jättearg på Löfven och har varit det ända sedan han kom med sitt uttalande, säger hon.

KD växer

I övrigt har mandaten under de senaste fyra åren varit fördelade såhär: Moderaterna 12, Centerpartiet 3, Liberalerna 4, Kristdemokraterna 3, Sverigedemokraterna 9 och Realistpartiet 1.

Det är Kristdemokraterna som går fram i det här valet. Partiet växer och får 8,7 procent, vilket innebär att de utökar sitt mandat i fullmäktige från tre stolar till sex stycken.

Och med det preliminära resultat tappar Moderaterna ett mandat, Centern ökar med ett och Liberalerna behåller sina fyra stolar i fullmäktige.

Sverigedemokraterna växer med ytterligare ett mandat och har nu tio stolar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet