Laila Norss (KD): Därför är inte att samarbetet mellan M och S bra. Foto: SVT
Val 2018

M styr tillsammans med S i Nässjö – kritiseras av KD

Publicerad

De flesta kommuner i Jönköpings län styrs av allianspartier. Men i Nässjö styrs kommunen av ett blocköverskridande samarbete.
– Det märks när man får ge efter i en blocköverskridande majoritet, säger oppositionsrådet Laila Norss (KD) som är kritisk till att Moderaterna samarbetar med Socialdemokraterna.

Nässjö är en av länets fyra kommuner där styret utgörs av ett samarbete mellan partier från höger och vänster på skalan.

– Det är inget konstigt överhuvudtaget. Vi kan se att det också har gynnat Nässjö över tid, säger Anna-Carin Magnusson som är Socialdemokratiskt kommunalråd i Nässjö kommun.

Anders Karlgren (M) och Anna-Carin Magnusson (S) styr Nässjö tillsammans. Foto: SVT

Tillsammans med dem i majoriteten finns sedan valet 2014 även Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartet. Från Moderaternas sida ser de heller inget problem med samarbetet.

– Vi har åtagit oss att styra Nässjö tillsammans och då gör vi det tillsammans. Sedan få man ju kompromissa, för vi har ju inte ett så stort parti här, så att man kan bestämma själv, menar Moderaternas kommunalråd Anders Karlgren.

Håller inte med

Även om majoriteten själva tycker att det är ett fungerande arbete i kommunen, finns det andra som tycker annorlunda. Oppositionsrådet Laila Norss (KD) anser att de som allianspartier hade haft mer gemensamt.

– Det finns saker som Moderaterna kunde ha sagt ja till. Men med tanke på deras överenskommelser har de inte kunnat bedriva den ”vanliga allianspolitiken”, det är väl det som har synts tycker jag, säger hon och fortsätter:

– Det märks när man får ge efter i en blocköverskridande majoritet.

Handfasta frågor i kommunen

På riksnivå är M och S väldigt olika, men ni får det att fungera på kommunnivå?

– Även på riksnivå har man en samsyn i många frågor. På kommunnivå är det mera handfasta frågor, säger Karlgren och menar att det på kommunnivå handlar mer om hur bland annat skola och äldreomsorg ska bedrivas, säger Anders Karlgren (M).

Så styrs kommunpolitiken i Jönköpings län

Visa

Mullsjö och Vetlanda kommun är de enda kommunerna i länet som, likt riket, styrs av Socialdemokraterna.

I Mullsjö samarbetar Socialdemokraterna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet medan S i Vetlanda styr med Vetlanda framåtanda.

I större delen av länet är det allianspartier som styr. Men i Habo, Gislaved, Sävsjö och Nässjö gör partierna ett samarbete mellan blocken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet