Sara Pettersson (MP) och Ylva von Scheéle (M). Foto: Jennie Wahlgren/SVT
Val 2018

Så säger politikerna om kommunens flyktingmottagande i Laxå

Publicerad

Laxå kommun har under åren tagit emot många flyktingar i förhållande till sin folkmängd. Men frågan om vilket flyktingmottagande kommunen ska ha just nu skiljer sig åt mellan partierna.

Moderaterna i Laxå kommun anser att bristen på bostäder gör att kommunen inte kan ta emot fler flyktingar. Ylva von Scheéle (M), som är ledamot i kommunstyrelsen, tycker att kommunen skulle behöva vara några fler till invånarantal, men menar att det är brist på bostäder.

– Vi från Moderaterna har sagt att vi måste hinna anpassa det vi har, och vi har inte mer bostäder idag till varken flyktingar eller nyanlända eller till andra som vill flytta hit. Så just nu tycker vi från Moderaterna att det räcker.

Vad tror du är risken om man skulle bestämma sig för att ta emot fler flyktingar?

– Vi har ju inget boende. Det är fullt, vi har kö. Så vi kan inte ta emot mer flyktingar eller nyanlända idag. Då blir det de här lösningarna vi hade förut med gymnastikhall. Och det tror jag inte är någon bra lösning just nu.

Sunt med bostadskö

Miljöpartiet anser att kommunens flyktingmottagande ligger på en bra nivå idag.

– Vi har ett lagom mottagande idag. I år bosätter vi ungefär 30 individer, som vi har avtalat med Länsstyrelsen. Det är en lagom nivå för Laxå kommun för samtidigt har vi också en egeninflyttning så totalt sett i kommunen är det mellan 80 och 90 på ett år, säger Sara Pettersson (MP), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Laxå.

Är ni öppna för att ta emot fler än det ni avtalat med Länsstyrelsen?

– Det gör vi redan idag. Enligt Länsstyrelsen ska vi ta emot noll, så redan från början sa vi 15 sen ökade vi till 30 för vi ser att vi har den kapaciteten, vi har en bra verksamhet, vi klarar av att ha ett högre mottagande i Laxå, då ska vi också utnyttja det.

Moderaterna menar att det finns en bostadsbrist som gör att man inte kan ta emot fler flyktingar, vad säger du om det?

– Om vi hade haft den bostadsbristen skulle vi inte kunna ha det mottagande vi har idag. Vi har en bostadskö, men det är sunt för en kommun att ha bostadskö det betyder inte att det inte finns bostäder. l

Så svarar partierna på frågan om kommunen ska ta emot färre flyktingar

Visa

Moderaterna – Ganska bra förslag

Socialdemokraterna – Ganska bra förslag

Kristdemokraterna – Ganska dåligt förslag

Centerpartiet – Mycket dåligt förslag

Vänsterpartiet – Mycket dåligt förslag

Miljöpartiet – Mycket dåligt förslag

Källa: SVT:s valkompass

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet