Fler värmlänningar får vänta längre på att opereras. Foto: SVT

Så tycker politikerna om flytten av canceroperationer

Uppdaterad
Publicerad

Två partier säger tydligt att de vill riva upp beslutet om att flytta canceroperationer från Västervik. Andra är mer tveksamma. Här kan du läsa vad partierna säger i frågan.

När beslutet om så kallad nivåstrukturering togs i Kalmars landstingsstyrelse röstade alla partier för utom två. Sverigedemokraterna röstade emot och Liberalerna lade ner sin röst. Sedan det avslöjats att den statliga utredning som visar att 500 liv per år skulle kunna räddas med hjälp av centralisering har flera allvarliga brister har flera partier ändrat sig. Såhär svarar de i dag:

Vill riva upp beslutet

Pierre Edström, Liberalerna

Centralisering av vården

– Jag hoppas att det skulle gå att dra tillbaka förflyttningen. Vi var kritiska till att göra det här redan från början – det är att kasta bort mycket kompetens från Västerviks sjukhus. Med tanke på hur det gick sedan besannades våra farhågor.

– Som parti är vi oerhört tydliga med är att vi inte kan göra fler förändringar utifrån Måns Roséns (regeringens utredare, reds. anm.) underlag. Jag tror att man kommer att vara väldigt försiktig med sådant här i framtiden.

Malin Sjölander, Moderaterna

– Jag skulle kraftigt överväga att riva upp beslutet.

– Jag tycker inte att vi ska utgå från numerärer utan att vi ska ha kvalitetsmått på överlevnad, biverkningar och så vidare. Klarar man sig tillräckligt bra tycker jag att man ska ha rätt att behålla sin kirurgi.

Vill se över frågan

Linda Fleetwood, Vänsterpartiet

– Jag driver inte aktivt att riva upp beslutet, men jag tycker att vi behöver titta på om det nu finns en kompetensbrist på sjukhusen. Vi måste ha patientfokus hela tiden och patienterna säger att de gärna åker längre bara de får den största kvaliteten.

– Men jag kan inte säga vad som ska göras exakt utan det måste professionen vara med och fatta beslut om.

Gudrun Brunegård, Kristdemokraterna

– Det är kanske svårt att vrida klockan tillbaka men det här är en viktig lärdom att ta med sig framåt. Det är ett stort pussel med hälso- och sjukvård. Rubbar man en pusselbit är risken att man rubbar helheten.

– Om man flyttar en sorts operation från ett sjukhus så måste man flytta dit andra inom samma område anatomiskt för att upprätthålla kunskapen.

Claus Zaar, Sverigedemokraterna

– Vi vill inte riva upp beslutet utan att ha ett underlag, men vi vill diskutera frågan eftersom underlaget som besluten fattades på var mer eller mindre osäkert. Är det här rätt modell? Ger det de positiva effekter som man hoppas på?

– Vi vill ha en win win-situation av det här, och det letar vårt parti efter.

Vill bibehålla nuvarande organisation

Christer Jonsson, Centerpartiet

– Vi tror att för cancerpatienternas skull så är det rätt att göra en arbetsfördelning i länet med fokus på vissa ingrepp. Totalt sett gör Västerviks sjukhus nu fler kirurgiska ingrepp, så vi menar att kapaciteten upprätthålls.

– Jag tror att vi måste göra de här processerna i vårt län med försiktighet och tillsammans med sjukhusen. Jag ser inga möjliga stora steg till förändringar framöver men vi måste hela tiden se över var det finns ingrepp som inte görs i så stor omfattning.

Jessica Rydell, Miljöpartiet

– Jag tycker att vi har lyckats ganska bra med omstruktureringen, sedan tycker jag inte att vi ska gå vidare. Det är färdigt nu.

– Det är ju jättesvårt att veta vad som är rätt och var gränserna går – och hur det påverkar annat som man inte har haft med i analysen. Jag är nöjd med det som gjorts men tveksam till att göra någonting mer i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralisering av vården

Mer i ämnet