Så var duellen i fyra punkter

Uppdaterad
Publicerad

Från hårda sammandrabbningar om skatt och klimat till höga skratt när statsministerkandidaterna fick svara på frågor om varandra.
Så var duellen – i fyra punkter.

Sammandrabbningarna

Det hettade till direkt när statsministerkandidaterna drabbade samman om skatterna.

Men även klimatfrågan och framförallt bensinpriset ledde till hårda ord mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

– Löften är inte oväsentliga. Ni lovade att inte höja bensinpriset. Ni lovade att inte höja skatten på arbete. Ni har brutit de löftena, sa Kristersson.

Stefan Löfven menade att den största orsaken till det höga bensinpriset är en minskad produktion och en ökad efterfrågan.

– Det är inget man styr med politik – om du inte hade tänkt gå in och styra Opec också, sa han till Ulf Kristersson.

Överenskommelse om migrationen?

På förhand sa Ulf Kristersson att migrationsfrågan är en av de viktigaste för honom att debattera under kvällen.

I duellen sa han att ”Sverige måste ha modet att förena delansvaret för en trasig värld med ansvaret för integrationsutmaningen i Sverige”. Stefan Löfven sa att även han gärna ser en bred överenskommelse om migrationen – men att han vill invänta en EU-lagstiftning i frågan.

– Jag tror att det är orealistiskt att lägga ut svensk migrationspolitik på entreprenad till EU, sa Kristersson då.

– Nu står du som statsministerkandidat och säger att det inte spelar någon roll vad EU kommer överens om. Jag tycker att det är bra om EU får en likvärdig migrationspolitik – då kommer andra länder att tvingas att ta ett annat ansvar, svarade Löfven.

Sverigebilden – svartmåla eller blunda?

I frågan om bilden av landet de båda vill regera togs det avstamp i Ulf Kristerssons omtalade intervju med Financial Times.

En intervju som Stefan Löfven var märkbart upprörd över:

– Man beskriver inte sitt land på det sättet. Det är ett övertramp, sa han.

Ulf Kristersson menade att statsministerns kommentar var ”häpnadsväckande”.

– Ska jag säga en sak till svenska medier och något helt annat till Financial times? Deras läsare är mogna nog att höra sanningen om Sverige, om allt som är bra och allt som är riktigt problematiskt.

Stefan Löfven fick då frågan om han blundar för problemen i Sverige.

– Vi tar tag i de problemen. Det har varit underinvesteringar i åtta år och då är det klart att klyftorna växer, säger han och syftar på den förra regeringen.

Höga skratt åt personligt quiz

Trots det höga tempot och det ibland hårda tonläget så lättades stämningen upp när partiledarna fick sätta sina skiljelinjer åt sidan och fick svara på frågor – om varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet