Så vill Halmstads politiker lösa skolbristen

Uppdaterad
Publicerad

Vad har ni för ambitioner att lösa bristen på skolplatser? Hur kommer det sig att Halmstad har ett rekordstort antal paviljonger med plats för 3 400 barn? Varför kan inte nyare skolor byggas snabbare? Frågorna är ställda till toppolitikerna i Halmstads politiska partier.

Ella Kardemark (KD)

– Vi vill ha F-6 skolor. Det har vi stått upp för till exempel när det gäller Andersbergsskolan som görs om till F-3. Vi är det enda partiet som varit tydliga med det. På så vis slipper barn omlokaliseras till andra skolor längre bort från hemmet. Att vi har så många paviljonger är inte önskvärt men en bra tillfällig lösning till nyare lokaler är klara. Att snabba på byggprocesser, som det nya policydokumentet som togs i KF i våras, är den bästa lösningen.

Val 2018 Halland

Lovisa Aldrin (L)

– Situationen är inte optimal. Bygg fler skolor. Halmstad växer och vi kommer bygga större skolor för äldre elever. Inga fler paviljonger. Det är inte rimligt att vi ska ha tillfälliga lösningar kvar om tio år. Det finns många paviljonger för att vi är uppe i en byggprocess just nu och dem är jag trygg med.

Jonas Bergman (M)

– Jag är nöjd med den nya policy som ska underlätta byggandet av för- och grundskolor i Halmstad. Sedan är förstås min ambition att vi ska få bort tillfälliga lösningar på sikt och bygga permanenta skolor men det finns andra investeringsprojekt parallellt som vägar och idrottsanläggningar vi behöver satsa på. Därför är det rimligt att förlänga vissa av de kontrakt vi har med tillfälliga skollokaler för att inte tömma kommunkassan på en gång.

Bo Fridolf (SPI)

– Jag är förvånad över att vi har så många paviljonger som skolor i Halmstad. Vi måste börja bygga skolor. Om eleverna har minskade skolgårdar och får ha rast olika tider är jag för det. Det som händer kring Furulundsskolans paviljonger (som inte får användas efter beslut från länsstyrelsen) är hemskt tycker jag. Barn- och ungdomsnämnden måste se till att få ett samförstånd med andra myndigheter. 

Fabio Ishaq (SD)

– I moderna Sverige finns allt registrerat och det förvånar mig att behoven av skolplatser inte kunnat förutses. Det går att se hur många platser man behöver. Hyra in dyra baracker? Våra barn är värda mer än att ha skolgång i containrar. Våra skattemedel ska gå till nya skolor. Det har ju gått att räkna ut tidigare. Problemet är här då får man agera snabbare. Minska byråkratin och se till att ärenden sköts snabbare. Bättre teamwork och ett bättre samarbete mellan förvaltningar. Sätt press så enkelt är det. Jag är upprörd. 

Tania Bengtsson (V)

– Det är en långvarig brist i planering och  framförhållning. Kortsiktiga och dyra lösningar av skolor och förskolor har försatt satt oss i nuvarande situation. Att den politiska majoriteten sedan valt att lägga ner småskolor på landsbygden, som i nuvarande läge skulle kunna ha avlastat fulla skolor, gör givetvis inte situationen bättre. Slättåkraskolan hade exempelvis kunnat vara en del av lösningen för Oskarströmsområdets brist på plats idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet