Helena Lindahl (C) och Edward Riedl (M) har olika förslag på hur fler ska lockas till polisutbildningen vid Umeå universitet, men båda är överens om att polislönerna måste höjas. Foto: SVT

Så vill politikerna locka fler till polisstudenter

Uppdaterad
Publicerad

Höstens polisutbildning vid Umeå universitet kommer inte bli fullsatt som det ser ut just nu. Och länets riksdagsledamöter har lite olika förslag på hur utbildningen ska bli mer attraktiv för sökande.

Moderaterna är ett av de partier som vill satsa mer på lag och ordning och inför valet lovar de flera satsningar på polisen.

Bland annat vill man höja polislönerna med 3000 kronor och se till att den som utbildar sig till polis får sin utbildning betald efter fem år i yrket. Det tror riksdagskandidaten Edward Riedl kommer att vända trenden och få fler att söka polisutbildningen.

Val 2018 – #dinröst

– Vi tror att signalvärdet i att vi satsar på polisen räcker långt. Det blir fler kompetenta sökande om man vet att vi menar allvar, säger Riedl.

Vill ge mer pengar till poliser i inlandet

Helena Lindahl (C) har länge drivit frågan om fler poliser till glesbygd, och hon blir bekymrad när hon hör att platserna inte fylls på Polishögskolan i Umeå.

– Det är jättetråkigt att höra, när jag träffade Polisförbundet häromdagen fick jag klart för mig att det är tre saker som inte lockar med utbildningen och yrket, det är lön, lön och lön, säger Lindahl.

Hon menar att det skiljer tusentals kronor mellan poliser i Stockholmstrakten och norra Sverige.

– Det blir inte attraktivt att flytta hit då. Jag tycker att poliser som jobbar i inlandskommuner ska få en extra slant, och i mitt parti vill vi också att folk som bosätter sig i glesbygd ska få skriva av studielånen, säger hon.

– Vi måste utöka distansutbildningen, vi måste ge Rekryteringsmyndigheten mer resurser för att fler polisstudenter ska prövas och vi måste höja polisyrkets status, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet