Politker i Kungsbacka kommun. Från översta vänstra hörnet: Maria Losman (MP), Fredrik Hansson (C), Niklas Mattsson (KD), Maria Rasmussen (V), Roger Larsson (Kbabo) och Carita Boulwén (SD) Foto: SVT/Privat/Mats Nyberg

Så vill politikerna öka tryggheten i Kungsbacka

Publicerad

Inför valet 2018 har SVT Nyheter Halland ställt frågan till samtliga partier i Kungsbackas kommunfullmäktige om hur de vill göra gator och torg mer trygga.

Lisa Andersson, andranamn i Moderaterna

– Vi vill ha fler poliser på våra gator och torg, fler övervakningskameror och ökad belsyning. Sen måste vi se över miljöer där folk känner sig otrygga.

Val 2018 – #dinröst

Eva Borg, kommunalråd Socialdemokraterna

Utveckla stöd till våldsutsatta kvinnor och män, ha en långsiktig lösning av finansiering för kvinnojouren,vara restriktiva med nya alkoholtillstånd och granska de som har tillstånd, vara uppmärksam på hur de sociala medierna används i framförallt skolan, uppmärksamma spelmissbruk, särskilt hos ungdomar, och att socialtjänsten hanterar detta. I all planering ska det dessutom ingå att skapa trygga trafikmiljöer och trygga bostadsområden med mera. 

Ulrika Landergren, kommunalråd Liberalerna

Bortsett från trygghetsvakter på stationen vill vi som de andra att det också ska vara övervakningskameror. Vi vill se att alla cykelvägar för belysning. Att kommunen genomför trygghetsvandringar för att få förslag på ytterligare trygghetsåtgärder. Vi ser gärna att föräldrar nattvandrar i de olika kommundelarna på fredagar och lördagar. Vi vill att Kungsbacka ska få fler poliser så att det finns en mer rimlig chans till patrullerande poliser.

Fredrik Hansson, kommunalråd Centerpartiet

Vi tror att en ökad kameraövervakning tillsammans med rondering av väktare är en effektiv åtgärd för att öka tryggheten kring Resecentrum och i centrala Kungsbacka.

Carita Boulwén, förstanamn Sverigedemokraterna

–  Vi vill ha ökad polisiär närvaro. Införa övervakningskameror och ronderande ordningsvakter vid särskilt otrygga områden, främst vid högtider och helger, bland annat vid innerstaden och resecentrum.  Vi vill göra en övergripande översyn av belysning av gator, parker och promenadstråk samt arbeta förebyggande mot droger, missbruk och kriminalitet.

Maria Losman, förstanamn Miljöpartiet

– Den upplevda tryggheten kan öka med stadsplanering som möjliggör lokaler för kultur, butiker med mera så att det inte känns öde men även enkla åtgärder som belysning kan behövas. Fortsätta med meningsfulla riktade aktiviteter genom förvaltningen för Kultur och Fritid som är proffs på att möta behov. Starkare skolhälsovård, inte minst kring psykisk hälsa och drogförebyggande arbete behövs. Gå till grundorsakerna med varför det finns människor som mår dåligt och beter sig så att en del i omgivningen blir oroliga.

Roger Larsson, förstanamn Kungsbackaborna

– Fler mötesplatser och aktiviteter för ungdomar och unga vuxna där vuxna förebilder finns på plats. Vi har anställda fritidskonsulenter/ungdomsledare i kommunen vilkas närvaro skulle kunna utvecklas till att röra sig oftare på stan i syfte att bidra till goda relationer. Ökad närvaro av polis. Polisens initiativ till att jogga med invånare var ett utmärkt exempel som vi gärna ser mer av.

Maria Rasmussen , förstanamn Vänsterpartiet

– Vi vill att fältassistenter blir en del av kommunens förebyggande trygghetsarbete, se en försöksverksamhet med väktare på Kungsbacka station, att alla barn skall ha en trygg väg till och från skolan och ha en mer upplyst stad och belysning på alla busshållplatser.

Niklas Mattsson, förstanamn Kristdemokraterna

– För att öka tryggheten i Kungsbacka ska kommunen öka samarbetet med polisen. Det skulle som exempel vara en bra åtgärd att kommunen hjälpte till att finansiera fler poliser. Då skulle vi få utbildad personal, och inte bara ordningsvakter med betydligt kortare utbildning än polisen. Vi menar att detta skulle öka tryggheten på alla de platser i kommunen som kan upplevas otrygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet