Niklas Karlsson och Socialdemokraterna i Skåne vill prata om sänkta skatter på pensioner Foto: TT

Så vill Socialdemokraterna i Skåne vända opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tid med fokus på migrationsfrågor och otrygghet vill Socialdemokraterna i Skåne nu att partiet för in debatten mot andra frågor som höjda pensioner och en rejäl tandvårdsreform.

– Det är klart vi hade önskat oss ett starkare stöd i opinionen. Men vi har varit i svåra situationer förr och jag har gott hopp om att det ska vända, säger Niklas Karlsson (S) riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Varför tror du det?

Val 2018 – #dinröst

– Erfarenhet, vi vet vad som krävs.

Tandvård och pension

Niklas Karlsson anser att det har varit nödvändigt för partiet att tala om frågor kring otrygghet och migration, men nu menar han att andra frågor ska föras fram. På andra håll inom partiet har man drivit frågan om avgiftsfri förskola, men från skånskt håll kommer förslag om att tandvården ska in i sjukförsäkringen och rejält höjda pensioner.

– Jag ska vara försiktig, men från skånsk socialdemokrati har vi drivit frågan om att tandvården börjar bli en klassfråga, det är inte rimligt.

– Den orättvisa pensionärsskatten måste avskaffas, det är inte okej att man betalar en annan skatt för uppskjuten lön, som pension faktiskt är.

Något annat ni vill tala om, en ytterligare semestervecka?

– Jag är inte främmande för det heller.

”Vi har hundra dagar på oss”

Varför har då inte Socialdemokraterna inte talat mer om de här frågorna? Har partiet varit för engagerat i andra frågor? Eller har det helt enkelt varit så att partiet har fått anpassa sig till debatten.

– Nu har debatten fokuserats på frågor som socialdemokratin måste förhålla sig till, men nu måste vi ta nästa steg och tala om andra saker.

– Vi har hundra dagar på oss, under de dagarna har vi möjligheten att komma ut med det här, säger Niklas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet