Alexandra Wikström Keleman (M) från Sävsjö och Sebastian Hörlin (S) från Eksjö. Foto: SVT

Få ungdomar vill bli kommunpolitiker

Publicerad

Det är svårt för de politiska partierna att rekrytera unga. I Jönköpings län är bara cirka sju procent av kandidaterna på kommunlistorna inför valet personer under 29 år.

Sebastian Hörlin i Eksjö håller på att förbereda kampanjarbetet genom att fylla påsar med informationsblad, godis, knappar och pennor som är märkta med socialdemokraternas röda ros.

Han är 26 år och andranamn på socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Eksjö och menar att det är viktigt med unga i politiken.

Val 2018 – #dinröst

– Dels handlar det om att politiken ska spegla samhället och då krävs alla åldersgrupper. Sedan är det en överlevnadsfråga. Vårt samhälle bygger på demokrati som styrs av politiker och då gäller det att fylla på.

Lägst andel i Sävsjö

Men just att fylla på är en utmaning för alla partierna. I höstens val är bara cirka sju procent av kandidaterna på kommunlistorna i Jönköpings län under 29 år.

Sävsjö är den kommun som i nuläget har lägst andel unga kandidater. Där är bara drygt två procent under 29. Och Alexandra Wikström Keleman förstanamn på Moderaternas kommunlista är yngst med sina 34 år.

– Det hade varit kul om vi hade varit fler i min ålder eller yngre, men det är svårt, säger hon.

Varför är det svårt?

– Det finns så mycket annat att göra. Man behöver inte engagera sig i en förening för att ha något att göra längre. Via internet till exempel, kan man komma i kontakt med andra som har samma intressen.

Hon tror att det att viktigt att hitta sakfrågor som berör unga för att få upp intresset för kommunpolitiken.

– Det kan vara väldigt svårt att intressera en 18-åring vad gäller bygglov eller bygge av äldreboende och så vidare. Sådana frågor blir mer intressanta när man blir äldre och skaffar familj.

Mer kan göras

Sebastian Hörlin tror att det många gånger handlar om att våga ställa frågan till de unga.

– Diskutera frågor som intresserar dem och våga ställ frågan ifall de vill engagera sig. Vi inom partierna måste också ha en plan för att de unga ska kunna växa in i arbetet så att det inte blir för mycket från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet