Salsa – så funkar det!

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket mäter olika skolors resultat inte enbart utifrån de faktiska meritvärdena, utan använder också en statistisk modell som kallas Salsa. I den tar man hänsyn till utbildningsnivån hos föräldrarna, andelen nyinvandrade elever och hur stor andel pojkar som går på skolan.

Tanken med Salsa är att faktorer som skolorna inte kan påverka också ska finnas med i beräkningen när man analyserar de meritvärden som eleverna uppnår. Det som visat sig ha allra störst betydelse är utbildningsnivån hos elevernas föräldrar. Men även andelen nyinvandrade elever och andelen pojkar är faktorer som Skolverket tar med när de jämför olika skolor.

När man räknat ut ett genomsnittligt värde för skolor med liknande förutsättningar kan varje enskild skola sedan se om de hamnar över eller under det värde som skolor med liknande förutsättningar i genomsnitt presterar.

FAKTA:

Salsa står för Skolverkets Arbetsverktyg för Lokala SambandsAnalyser. Alla skolor som har fler än 15 elever i årskurs 9 och där man bakgrundsinformation för minst 75 procent av eleverna finns med i jämförelsen. Med nyinvandrade elever menar man elever som blivit folkbokförda i Sverige under de senaste fyra åren.

Faktorer i Salsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet