Ida Öhman (KD) och kommunalrådet Mathias Haglund (S). Foto: SVT
Val 2018

Samarbete och bostäder viktigt när Vindeln går till val

Publicerad

I Vindeln betonar politiker, från både den rödgröna sidan och från alliansen, vikten av samarbete. Frågorna som förenar är samma frågor som finns i övriga kommuner i hela länet.

Det handlar om ekonomin,  behovet av mera bostäder och behovet av kunnigt folk som flyttar till kommunen för att jobba och bo där.

– Jag tycker att den viktigaste frågan just nu är att få samarbetet mellan kommunen och näringslivet och medborgare att fungera för det har fullständigt stagnerat den sista tiden, säger Simon Karström (C)

Stort bostadsbehov

Nuvarande kommunalrådet Mathias Haglund (S) pekar på behovet av mera bostäder.

– Men ytterligare en stor och viktig fråga för oss i kommunen är kompetensförsörjningen. Det är knepigt att få hit kunnigt folk som kan hugga i och jobba direkt, säger Mathias Haglund .

– Det viktigaste för mig är det som vårt parti står för, det unika människovärdet och att man ska utgå från det i de flesta frågorna. Men givetvis måste det finnas fler bostäder i Vindeln och vi måste locka folk i alla åldrar, säger Ida Öhman (KD).

Åttavåningshus

För att råda bot på en del av bostadsbristen byggs det första hyreshuset på många år just nu i Vindeln. Det blir ett åtta våningar högt hus mitt i centrala Vindeln.

– Det som många söker är fritid, arbete och ett fint ställe att bo på, säger Mathias Haglund (S).

– Ja, allt hänger ihop boendet, arbetsmarknaden och kommunen , säger Simon Karström (C).

– Jag önskar att alltfler upptäcker Vindeln som en plats att bo i hela livet, säger Ida Öhman (KD) där hon lutar sig mot broräcket och vilar ögonen på Renforsen mitt i Vindelälven.

– När det gäller ekonomin ligger vi 27 miljoner back i kommunen och det måste vi får ordning på. Socialdemokraterna och Vänstern har slösat med pengarna och inte förvaltat kommunens ekonomi på rätt sätt. I grunden handlar det om att vi inte fått tillräcklig ersättning från staten när det gäller de nyanlända, säger Tomas Nilsson (M).

– Det viktigaste för oss är skolan vård och omsorg och försöka få till frisktalen inom kommunen. Där finns mycket pengar att hämta in. Man kan utreda 6-timmars arbetsdag till exempel. Det skulle ge större attraktionskraft till kommunen, många skulle må bättre av kortare arbetsdag, säger Erik Landby (V).

– Viktigaste för Sverigedemokraterna i Vindeln är äldreomsorgen och försöka återställa eller hindra ytterligare nedskärningar i hemtjänsten. Vi kommer att nerprioritera sådant som inte är kärnverksamheter som musikskolan, bidrag till studieförbund och migrationskostnader, säger Lars Forsgren (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet