Sandra Jardemalm, chef för fritidsgårdarna i Knivsta samverkar med kommunpolisen Örjan Brodin. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Samverkan a och o när polisresurserna tryter

Publicerad

Med färre poliser gäller det att jobba tätare ihop. Så resonerar man i Knivsta där det sedan drygt två år tillbaka finns väl upparbetade kanaler mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsgårdar.

SSPF heter samarbetsorganet i Knivsta där representanter från skolan, socialtjänsten, polisen och fritidsgårdarna träffas regelbundet.

Vilken är den största nyttan med att ni samverkar?

Val 2018 – #dinröst

– Största nyttan är att vi får flera ingångar och vi kan se ungdomskulturer och tendenser tillsammans. Vi ser ju olika saker och det är ett pussel vi lägger, säger Sandra Jardemalm, chef för fritidsgårdarna.

Arbetet har haft effekt

I Knivsta är samverkan prioriterad. Mötena är obligatoriska, och arbetet har gett effekt. Flera rykten som är i omlopp har synats och kunnat dementeras, en av matbutikerna på Sågentomten är inte längre ett lika stort tillhåll för ungdomar och så har det vilda festandet i bygdegårdarna minskat, enligt polisen.

– Ett antal stora föräldrafria fester har vi tack vare samverkan motat i grind. Jag tror att de nästan har dött ut tack vare att vi har fått föräldrarna mer engagerade, säger Örjan Brodin som är kommunpolis i Knivsta.

När vi träffar Sandra Jardemalm och Örjan Brodin håller de på och stämmer av sommaraktiviteterna för Knivstas ungdomar. Utflykter, VM-fotboll på storskärm och aktiviteter vid Särstabadet är några punkter på programmet.

– Låter bra, då kommer även de som inte åker iväg någonstans att ha saker att göra, sammanfattar Örjan Brodin.

Känner sig kontrollerade?

Mycket positivt verkar följa av det täta samarbetet, men kan inte ungdomarna uppfatta att de är kontrollerade från olika håll?

– Vi pratar inte om individer i den här gruppen utan trender och tendenser – hur det är att växa upp i Knivsta i dag, säger Sandra Jardemalm.

– Men lite jobbiga måste vi kunna vara, säger Örjan Brodin.

Uppe vid Thunmanskolan är skoldagen slut och de som har mopeder samlas i ett hörn av skolgården. En av dem som tar på sig hjälmen är Martin Öhrstedt.  Han önskar mer kontakt mellan unga och vuxna, mer samtal.

Det blir superbra om det blir så. Då får man mer kontakt och de vet vad man vill göra och så, säger Filip Öhrstedt innan han drar iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet