Se Sanna Nevanen berätta om hur det kändes att stå på platsen vid branden. Foto: SVT
Val 2018

Sannas konst förstördes i branden

Publicerad

För ett år sedan stod konstnären Sanna Nevanen och tittade på när räddningstjänsten kämpade mot den stora branden på Gjuteriet i Falkenberg. I byggnaderna hade hon sin ateljé.
– Vi stod och storlipade, säger hon när SVT Nyheter Halland träffar henne på den brandhärjade platsen ett år efter branden.

Det har gått ett år sedan branden på Gjuteriet i Falkenberg där flera företag hade sina lokaler. En som drabbades var konstnären Sanna Nevanen som, tillsammans med kollegorna Kurt Johansson och Marie Rullström, vid tillfället precis flyttat in sin ateljé på Gjuteriet.

– Min man väckte mig och sa att ”Gjuteriet brinner”, men jag kunde inte ta in det. Det var först när jag såg att det brann som jag förstod att det var på riktigt, berättar Sanna Nevanen.

Extra tungt

De ekonomiska konsekvenserna blev kännbara för konstnärerna som inte hade hunnit teckna någon försäkring för lokalen. Men för Sanna Nevanens del var det extra tungt att bli av med konstverk som hon arbetat med under en längre tid.

– En tavla hade jag arbetat med i sju månader.

Nu håller Sanna Nevanen till i en ny ateljé utanför Falkenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Falkenberg

Mer i ämnet