I Södertälje hade SD tre tomma stolar mellan åren 2006-2010. Foto: TT

Kommunerna tar efter Södertälje – nekar partistöd för tomma stolar

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun tvingades betala 1,9 miljoner kronor i partistöd – och ränta – till Sverigedemokraterna efter en segdragen tvist. ”Södertäljefallet” kom att bli vägledande. Idag har majoriteten av landets kommuner skärpt sina regler, visar SVT Nyheters undersökning.

Det var år 2010 som kommunstyrelsen i Södertälje fattade beslut om att neka Sverigedemokraterna partistöd. Bakgrunden var att partiet efter valet 2006 fått två mandat i kommunfullmäktige som de inte kunde besätta och som därför stod tomma.

Kommunen menar att partistödet ska användas för att driva opinionsbildning och stärka demokratin lokalt, vilket de hävdade att SD inte kunde göra utan folk i fullmäktige. Men partiet, som till en början hade en representant på ena mandatet i en och en halv månad, hävdade bestämt sin rätt och överklagade kommunens avslag till förvaltningsrätten.

Val 2018 – #dinröst

SD fick rätt

I överklagandet skrev dåvarande ordföranden att ”partistöd inte är knutet till enskilda ledamöter utan till partier och att det således inte spelar någon roll att mandat står obesatta”.

Södertälje kommun fick rätt i första instans och slapp betala. Sverigedemokraterna överklagade då beslutet till Kammarrätten – som gav SD rätt.

Fick också ränta

2012 tvingades Södertälje kommun betala ut partistöd retroaktivt för fyra år på totalt 1,4 miljoner kronor plus nära en halv miljon i ränta.

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), signerade utbetalningsblanketten när det begav sig.

– Det var väldigt provocerande att behöva betala ut så mycket av kommuninvånarnas pengar till ett parti som inte fanns representerat i fullmäktige. Deras frånvaro var ett svek mot både väljarna och mot demokratin då de ju inte hade någon som kunde föra väljarnas talan lokalt, säger hon till SVT Nyheter.

Kammarrättens dom kom att bli vägledande. I andra kommuner där SD var i samma sits hänvisade man till ”Södertäljefallet” – och kunde på så sätt få rätt.

Majoriteten har ändrat regler

Kommunallagen reviderades 2014 och idag är det tydligare att partistödet bara bör betalas till partier som är representerade i kommunfullmäktige – om vald ledamot är fastställd för mandatet. Ändringen öppnar upp för möjligheten att kunna minska stödet i förhållande till antalet besatta mandat men för att kunna använda sig av de nya reglerna måste varje kommun fatta ett lokalt beslut.

SVT Nyheter har i en enkät undersökt hur många av landets 290 kommuner som idag skärpt sina regler och det visar sig att majoriteten gjort det.

Kritiker kallar det lex-SD

Södertälje kommun fattade beslut om ändringen 2015. Kommunalrådet Boel Godner tror att Södertäljes fall spelat en stor roll för hur andra kommuner agerat i frågan.

– På den tiden fanns det ingen tydlig lag då det inte hade funnits tomma stolar i fullmäktige på det sättet tidigare. Vårt fall blev en nationell angelägenhet som följdes av många kommuner, säger hon.

Södertälje kommun försökte driva fallet vidare, men Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inte prövningstillstånd.

Fakta: Partistöd

Partistödet är en viktig del av den lokala demokratin. Det finns ingen skyldighet att ge ut partistöd men alla kommuner, landsting och regioner gör det idag. Stödet baseras på en blandning av grundstöd och stöd baserat på antalet mandat. Exempelvis kan utformningen av partistödet i kommuner bestå av ett grundbidrag som är lika för alla partier i kommunen och ett bidrag baserat på antalet mandat.

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet