SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen Foto: TT

SD: ”Miljön är en jätteviktig fråga”

Publicerad

På Naturskyddsföreningens nya ranking hamnar Sverigedemokraterna längst ner. Men partiet menar att det inte säger något om hur bra klimat- och miljöpolitik Sverigedemokraterna bedriver.

Riksdagspartierna har fått svara på hur de ställer sig i 18 miljö- och klimatfrågor och utifrån det har Naturskyddsföreningen rankat partierna. Sverigedemokraterna hamnar längst ner.

– Det var väntat och självklart försöker vi höja ambitionsnivån när det gäller miljöfrågor. Men Naturskyddsföreningen är en lobbyorganisation som bedriver en egen agenda och det här säger inget om vilket parti som bedriver den bästa klimat- och miljöpolitiken, säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Vilket parti skulle du säga gör det?

– SD har den absolut bästa miljö- och klimatpolitiken.

”Vi bedriver en realistisk miljöpolitik”

Naturskyddsföreningens förslag som partierna har fått ta ställning till är bland annat att säkerställa ett hållbart nyttjande av skogen och öka målet för materialåtervinning av plast till 70 procent.

– Det går inte att skydda hur mycket skog som helst, eftersom det drabbar skogsbruket. Man kan inte heller höfta till med mål som 70 procent, utan att utvärdera noga om det ens är möjligt. Vi bedriver en realistisk miljöpolitik där vi vill få ut så mycket som möjligt av varje krona.

”Ingen het valfråga”

Hur viktig är klimat- och miljöpolitiken för SD?

– Det är en jätteviktig fråga.

Hur viktig är den för era väljare?

– Mindre viktig skulle jag säga. Det är ingen het valfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.