Så här ser en preliminär fördelning av de sörmländska mandaten i riksdagen ut efter den första rösträkningen.

SD, KD och C vinner riksdagsmandat för Sörmland – MP tappar sitt enda

Uppdaterad
Publicerad

Efter den första rösträkningen ser Miljöpartiet ut att tappa sitt riksdagsmandat för Sörmland, samtidigt som Sverigedemokraterna går från ett till två mandat, och Centerpartiet återfår ett mandat efter att ha varit utan denna mandatperiod.

– Det är fantastiskt roligt att återfå det här mandatet, och det ser ut att bli fast också. Vi har jobbat hårt i hela valrörelsen både nationellt och i Sörmland, säger Martina Johansson från Trosa, som står överst på centerpartiets riksdagslista i Sörmland. 

Martina Johansson från Trosa kan bli sörmländsk riksdagsledamot för Centerpartiet.
Val 2018 Sörmland

Vad tror du är framgångsfaktorn bakom Centerns uppgång?

– Vi har stått stilla i värdefrågorna öppenhet och medmänsklighet och visat på lösningar och inte bara problem.

Den slutgiltiga rösträkningen görs på onsdag, men en preliminär beräkning av mandatfördelningen på Sörmlands riksdagsbänk indikerar att S, M och MP tappar varsitt mandat – och för Miljöpartiets del ser det därmed inte ut att bli någon sörmländsk riksdagsrepresentation. Det kan dock tillkomma utjämningsmandat för Sörmlands del.

SD ökar med ett mandat till två, och centerpartiet får ett mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet