• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Bilden är en genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT
Val 2018

SD-politiker avvisad från skola i Borlänge

Publicerad

En kandidat för Sverigedemokraterna blev i dag avvisad från Hagagymnasiet i Borlänge efter att ha uttryckt sig olämpligt i samband med diskussion på en politikerdag.
– En SD-politiker blev avvisad – svar ja, säger Hagagymnasiets rektor Maria Burtus.

Det var under politikerdagen på Hagagymnasiet i dag som SD-kandidaten hamnade i en diskussion med en elev och ska då ha uttryckt att ”flickor kan vara horaktiga”.

– Det är inte en elev personligen som har blivit kallad för det här ordet, som jag inte vill uttala, men personen har uttryckt sig mer i termen av att flickor kan vara horaktiga. Så det är inte riktat mot en elev, men en elev känner sig kränkt, säger rektor Maria Burtus.

Bad om ursäkt

Enligt rektorn var det uttrycket ”horaktig” som florerade, men det råder delade meningar om den exakta ordväxlingen.

– Det var det ordet som florerade. Jag var inte där så jag kan inte bekräfta exakt vad som har sagts, säger Maria Burtus.

Samtal om me too

SVT Dalarna har pratat med den elev som hamnade i diskussionen med Sverigedemokraternas representant. Enligt henne diskuterade de me too-rörelsen när han ska ha sagt saker som hon uppfattade som mycket kränkande.

– Jag försökte förklara för honom att han har fel men till slut gick vi bara därifrån, säger hon. 

Avvisades från skolan

SD-kandidaten togs med in till samtal på rektorsexpeditionen och avvisades sedan från skolan.

– Vi förklarade att det här inte är förenligt med vår värdegrund och vi bad honom lämna och det skedde under lugna omständigheter. Det är vad jag kan bekräfta sedan får personen själv bekräfta om det var personens egna eller partiets åsikter, säger Maria Burtus.

Ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge Kjell Forslund,  avböjer att kommentera händelsen för SVT Nyheter Dalarna. Han hänvisar istället till  SD:s länsordförande Benny Rosengren, som vi på SVT Dalarna har försökt nå utan framgång.

Men i en intervju med P4 Dalarna kommenterar Benny Rosengren händelsen så här:

– Det är ingenting som vi står bakom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet