Jörgen Fogelklou, SD Göteborgs ordförande, vid platsen där valtältet brann ner. Foto: Hanna Nyberg

SD:s ordförande efter tältbranden: ”Fullständig idioti”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas valtält i Göteborg brann ner under natten till fredagen. Jörgen Fogelklou, partiets ordförande i Göteborg, åkte ut till platsen under dagen för att se över skadegörelsen.
– Det är fullständig idioti. Man har satt människors liv och hälsa på spel, säger han.

Det var vid midnatt som polisen larmades till Kungsparken i Göteborg, där Sverigedemokraternas valtält stod i brand. Enligt polisen ska två ordningsvakter ha lyckats begränsa branden innan räddningstjänsten kom till platsen.

– De är vardagshjältar, säger Jörgen Fogelklou, Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg.

Kommer inte att tysta

När SVT Nyheter Väst pratar med partiordföranden står han vid platsen där valtältet tidigare stod. Nu har man tagit ned de nedbrunna resterna och väntar på ett nytt tält, berättar Jörgen Fogelklou.

– Man är en fullständig imbecill om man tror att förstörelsen av det här materialet kommer att tysta oss. Den stora kostnaden får Göteborgs skattebetalare stå för. För det här tältet har vi fått låna av Göteborgs stad, säger han och fortsätter:

– Det var inget vanligt litet tält det här, det var ett rejält tält med el och golv.

Jörgen Fogelklou uppskattar värdet av det förstörda materialet, som fanns i tältet, till omkring 10 000 kronor. Det rörde sig bland annat om valaffischer, kläder, flaggor och bord.

– Allt vårt material vi hade i tältet är fullständigt förstört men det ersätter vi snabbt, säger han.

”Gynnar inte oss”

I våras avslöjade Göteborgs-Posten ett internt valstrategidokument som tagits fram av SD Göteborgs partiledning inför årets valrörelse. Där står det enligt tidningen att en nedbränd valstuga kan gynna partiet och leda till en trevlig tidningsartikel. Jörgen Fogelklou tog då avstånd från formuleringen och i senare valstrategidokument hade man tagit bort den.

Kan en sådan här händelse gynna er?

– Det är fullständigt missuppfattat. Vi har haft en intern diskussion om detta och det här har aldrig funnits i en valplan. Det här gynnar inte oss ett enda dugg, det är människors liv som står på spel, säger Jörgen Fogelklou till SVT Nyheter Väst.

Jörgen Fogelklou berättar att han själv tidigare uppmanat allmänheten att sluta vandalisera valkampanjer – oavsett vilket parti det är riktat mot.

– Det vore klädsamt om övriga partiers företrädare sa att ”nu är det valrörelse: ge fan i andra partiers valmaterial. Ge fan i att riva ner affischeer. Ge fan i att bränna ner andra partiers valstugor. Och ge fan i att försöka störa andra partiers möten”, säger han.

MP: ”Tar starkt avstånd”

Men under fredagsförmiddagen tog SVT Nyheter Väst emot ett skriftligt uttalande via mejl från Miljöpartiet i Göteborg:

”Även om vi i Miljöpartiet står långt ifrån SD:s politik så tar vi starkt avstånd från försök att hota, skrämma eller förstöra för politiska motståndare. Vi tar även avstånd från visselattacker med uppsåt att störa politiska sammankomster. Yttrandefriheten är en grundbult i vårt demokratiska system.”

Polisen misstänker att tältbranden var anlagd, och det finns vittnesuppgifter om ett tiotal mörklädda personer som befann sig på platsen strax före branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet