Tre toppkandidater i halländska regionvalet: Dag Hultefors (M), Sara-Lena Bjälkö (SD), Per Stané Persson (S).
Val 2018

SD: Stoppa Varbergstunneln – ge pensionärer gratis buss

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill stoppa Varbergstunneln på Västkustbanan för att finansiera gratis bussresor för Hallands pensionärer. Se S och M såga förslaget.

Gratis bussresor för pensionärer förs fram från flera partier i kommunvalen runt om i Halland.

Men Sverigedemokraterna är ensamma om att driva frågan på regional nivå – att Region Halland ska pytsa in pengar för att erbjuda gratis buss till pensionärer i samtliga kommuner.

– De äldre har kanske inte så god ekonomi och kör kanske inte bil till vardags som vi gör, säger Sara-Lena Bjälkö (SD), partiets toppkandidat i regionvalet. 

Uteblivna biljettintäkter

Att införa gratis bussresor för alla pensionärer i Halland skulle kosta 35 miljoner kronor, enligt en beräkning från Hallandstrafiken, framförallt i uteblivna biljettintäkter.

Sara-Lena Bjälkö (SD) vill finansiera bussresor för pensionärerna genom att bygget av tågtunnel under Varberg stoppas. Istället hon starta en planläggning för att på annat sätt bygga dubbelspår förbi Varberg.

Den lösningen sågas av de två i dag största partierna i Region Halland – S och M. Se klippet.

– Vi tror det blir billigare, säger Sara-Lena Bjälkö (SD).

– Pendlarna mot Göteborg och Västra Götaland skulle drabbas, säger Per Stané Persson ((S).

– Det skulle försena projektet med kanske tio år, säger Dag Hultefors (M).

Prislapp för Varbergstunneln

Visa

Varbergstunneln är planerad för att få ett dubbelspår genom Varberg, en av få sträckor längs Västkustbanan där tåg fortfarande inte kan mötas.

Projektet beräknas kosta fyra miljarder kronor, varav Varbergs kommun ska stå för 101 miljoner, Region Halland för 283 miljoner kronor och Trafikverket resten.

Projektering och förberedande byggarbete har inletts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet