Foto: SVT
Val 2018

SD:s valsedel kunde ha kuppats – var inte låst

Publicerad

Vem som helst kunde skriva in sig som kandidat för Sverigedemokraterna i Nykvarn. Partiet, som tidigare haft svårt att fylla sina platser i fullmäktige, valde att inte låsa sin valsedel.
– Vi tog risken men det var inget vi berättade utåt, säger Patrick Claesson, toppnamn för SD i Nykvarn.

Tidigare år har okända kandidater kuppat sig in på Sverigedemokraternas valsedlar. Inför årets val valde partiet på riksplan att låsa sina listor och man gav samma direktiv till de lokala företrädarna.

Men SD i Nykvarn saknade kandidater i kommunalvalet och höll därför sin lista öppen, vilket i praktiken betydde att vem som helst kunde skriva in sig som kandidat för partiet.

– Det var såklart en risk, vi valde att ta den men det var inget vi berättade utåt, säger Patrick Claesson, toppnamn för SD i Nykvarn.

Tomma stolar

Partiet har tidigare haft svårt att tillsätta alla sina stolar, en utveckling som partiet hade över stora delar av landet då SD hade flest tomma stolar. Förra valet stod två av tre stolar tomma i Nykvarn även då valde man att inte låsa sin lista.

– De flesta små partier runtom i landet väljer att inte låsa sina listor. Oftast handlar det om att man vill hålla den öppen för att kunna hitta kandidater, säger Elin Gradeen, valsamordnare på Länsstyrelsen i Stockholm.

I årets val ökade SD i Nykvarn från tre till fem mandat. Och den kalkylerade risken gick enligt plan, uppger Patrick Claesson.

– Vi ville se till att få tillräckligt med folk för att fylla ut platserna i kommunfullmäktige, vi visste att vi antagligen skulle öka. Och det var rätt gjort, vi fick tre nya namn sent som gjorde att kunde fylla alla platser.

En reserv

Partiet hade totalt sex personer på sin lista – vilket innebär att de nu har en i reserv.

Med tanke på att ni tidigare haft problem med avhopp, är du inte orolig över att ni bara har en reserv?

– Nej, jag är inte särskilt orolig. Vi är en sammansvetsat grupp som verkligen brinner för det här. Vi ska inte behöva få tomma stolar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet