Skärpt kamp mot skurkbolag

Uppdaterad
Publicerad

Bolagsverket ska bekämpa brottsligheten, säger regeringen. Men frågan är hur effektivt det blir då Bolagsverket inte får registrera det man redan vet om kända skurkbolag och deras företrädare. Det är personuppgiftslagen som sätter hinder i vägen.

Trots att Bolagsverket redan har samlat på sig kunskap om målvakter och bulvaner som förekommer i kriminella sammanhang får myndigheten inte bygga upp något eget register.

– Det är klart att det blir ett problem men vi får gå på andra indikationer än rena personuppgifter. Vi tror att gatuadresser och epostadresser i många fall kan leda oss rätt, säger Helene Thorgren som är avdelningschef vid Bolagsverket i Sundsvall.

Val 2018 – #dinröst

Företag som brottsverktyg

Det nya regeringsuppdraget kom i efter årsskiftet. I kampen mot den organiserade brottsligheten ska Bolagsverket bygga upp en enhet som jagar de brottslingar som använder sitt företag som brottsverktyg. Tolv personer kommer att ha ett särskilt öga på organiserad brottslighet, penningtvätt och terrorfinansiering.

Brottsbekämpning är ett helt nytt område för Bolagsverket som i de frågorna ska arbeta nära Ekobrottsmyndigheten och polisen.

– Allt som sätter hinder i vägen för den organiserade brottsligheten är bra. Det har varit väldigt lätt att starta företag och registrera bolag i Sverige, säger Lars Andersson, chef för polisens bedrägerienhet i norra Sverige.

Allt fler bedrägeribrott

Bolagsverkets uppdrag har varit att underlätta nyföretagandet i Sverige och det uppdraget ligger fast med den skillnaden att man också ska fråga sig om det finns indikationer på att företaget ska drivas i kriminellt syfte.

Under första kvartalet i år ökade antalet anmälda bedrägeribrott med 30 procent i Sverige. En stor del av bedrägeribrotten har sitt ursprung i organiserade brottsupplägg. Det kan röra sig om annonsbedrägerier, telefonförsäljning och phising på nätet.

SVT Västernorrland har bland annat uppmärksammat bolaget Företagsinfo som i brevutskick till företagare försökte få folk att skriva på ett dokument som liknade en självdeklaration, men som i praktiken var en förbindelse att köpa annonser för 5.000 kronor per år.

Utbyte av information

Frågan är hur Bolagsverket ska hantera frågan att man inte själva får bygga upp ett register över kända brottslingar:

– Samarbetet med andra rättsvårdande myndigheter som polisen, tullen och Ekobrottsmyndigheten blir viktigt. Vi ser fram mot ett givande informationsutbyte, säger Helene Thorgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet