Val 2018

Skattesubventionen av fossila bränslen större än hela miljöbudgeten

Publicerad

Skattesubventionerna av fossila bränslen i Sverige är större än hela regeringens miljöbudget. Under utfrågningen på söndagskvällen pressades språkröret Isabella Lövin (MP) om hur den matematiken går ihop för en miljöpartist i regeringen.
– Det är inte vi som har infört det, det hoppas jag att alla förstår, säger Isabella Lövin.

Regeringen har en miljöbudget på 10,5 miljarder kronor. Men samtidigt så finns skattesubventioner av fossila bränslen på över 12 miljarder kronor.

Hur kan ni ge en rabatt på skatten på fossila bränslen som är en större kostnad än hela miljöbudgeten?

– Just att det finns skattenedsättning på fossila bränslen är en rest av det fossila samhälle som vi fortfarande sitter kvar i. Det är inte på något sätt så att Miljöpartiet har kommit in i regeringen och bestämt att vi ska ge pengar till fossilindustrin i form av subventioner, säger Isabella Lövin.

Hon fortsätter:

– Det här måste vi fasa ut men vi kan inte göra det från en dag till en annan. Vi måste också hitta alternativ och se till att det blir en bra omställning för industrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet